Umetnost preživetja

Je svojevrstna umetnost, ki se je ne moreš naučiti na nobeni umetniški akademiji. Zanjo ne rabiš nobene formalne izobrazbe, titul in državnih odlikovanj. Zanjo rabiš samega sebe, starše, žlahto, potem pa se seznam sponzorjev skrči na nulo.

Kako je s iskanjem služb s poklicno šolo vemo, na sončni jih še najmanj zanima, kaj si počel kot mizerno plačan novinarski sodelavec, za njih si na dnu družbene lestvice. Dela ti ne iščejo, pač pa raje tiskajo ogromne količine papirja, na katerih pa vedno piše eno in isto.
Iz ene delavnice mešanja megle na drugo, a tukaj si šef, ker vsaj potne stroške dobiš. Pošteno oddelaš še zaposlitveno rehabilitacijo, čudovita so Koprsko Šalarska jutra, ko se tam čez kolodvor vlečejo obalne meglice. Spet potni stroški. Država kar naprej vlaga, a zgodi se ne nič. Imam odločbo invalida, a če hočem kaj dobit od države, moram delat. To je edino pošteno, časi suhih invalidskih so že davno mimo.

Danes gre na pošto 8 prošnja, na tajništvo občine Sežana. Papirologija mi gre neverjetno od rok, možnosti pa so na Občini Sežana od 5 % do 10 % kar pomeni najverjetnejši ne. Pa niti nisem razočaran, še nekaj dni, pa bom začel vinarje klicarit za pomoč pri obiranju grozdja. Ker nisem noben socialni problem, sem miren. A računam, da bo vsaj Sežanski župan prebral, kar sem mu napisal, moja pomoč jih ne bo stala nič.
Ravno vsakega ponujenega dela pa ne bom vzel, s ljudmi družbenega roba ( narkomani in pijanci ) ne grem nikoli več strišt robico in travo in pometat ulice v javnih delih. Ostalo ni problem, od urejanja občinskega glasila, arhiva, foto in videlo snemanja in urejanja, piara pa do lažjih fizičnih del, kot je prenašanje fasciklov po obeh stavbah ( občina in ue ) pa do kurirske službe, espedita, pa do čiščenja in urejanja okolice in pobiranja smeti. Dobit mi bodo mogli mentorja, ker so taka pravila invalidsko plačane državne službe.

Štos pa je ve tem, pa bo tudi tukaj ponagajal Murphy, in se bo zgodila 9 varianta. Od 8 prošenj najverjetneje nobena. A računam, da bi me mogli kot prostovoljca vzet na probo že septembra. Nisem edini, ki jih pošiljam tovrstna pisanja. Verjamem da so zdaj dopusti, zato fokusiram na september. Verjemite mi, da bi raje živel kot poklicni publicist in novinar, a dobi Slovenski mediji zdaj, ki bi ti karkoli objavil za honorar!
Znanstvena fantastika! A najbolj mi potencialni delodajalci pomagajo, da me povabijo na razgovor, narede s mano intervju, in mi na koncu podpišejo ceglc za potne stroške za sončno. Po pravilu: Enkratni potni stroški ne glede na dnevno število razgovorov. Poštenost je bila od nekdaj moja največja vrlina. Šlepanje na potne stroške je trenutno moja edina oblika preživetja. Tako imam vsaj pot v mesto plačano.

In upam, da bo moje poslano o bralnem krožku Sežanske knjižnice v naslednji številki Sežanskega občinskega glasila objavljeno, urednici in Županu pa predlagam uvedbo nagradne križanke s 3 nagradami. Naj ima še ljudstvo kaj od občine. Pošteno pa bi bilo, glede na zmanjševanje občinske uprave, in racionalizacijo stroškov, združiti občini Sežana in Komen.

Število novih delovnih mest v občini Komen na leto: 1 ( javna dela )
Število novih delovnih mest v občini Sežana na leto: 30 in več
Sežana ima ogromno industrijsko cono na Lenivcu, v Komenski občini je to znanstvena fantastika.

Zato sem za združitev občin in takojšnjo postavitev industrijske cone v Komnu.

Dobra novica: V Sežano prihaja 7 trgovec, Evrospin in najmanj 20 novih delovnih mest. Sežana se razvija, Komen propada. Samo mesto Sežana ima več prebivalcev kot cela Komenska občina. Za izobražene mlade ni v Komenski občini nobene prihodnosti. Sežana se je s visoko tehnološkimi podjetji razvila v pomemben gospodarski center Krasa.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !