Državi gre za nohte ( Milan Brglez )

No ja, dragi moji, državljanom se je že zdavnaj finančno zanohtalo, zato državni upravi priporočamo dobro finančno manikiro. Gre se pa v predsednika državnega zbora za znani scenarij koalicijskega preigravanja, ali bolje driblanja. Koga povabiti in koga ne? Pri Janševih ni dileme, ne, pri ostalih pa vsi, razen Zl in Nsi. Resnici na ljubo nič od svetega mandata 4 let 7 sklica državnega zbora ni vprašljivo, časi so težki in hudi, čez poslansko plačo je ni, zato kljub nekaj povišanim tonom Janševih nobeden od poslancev in poslank novega parlamenta ne bo glasoval, da se Jj odvzame mandat. Ker noben od tam sedečih nima živce prenašati dolgotrajno gonjo po sodiščih s strani sds. In tvegati svoj » prigaran » mandat.

Pa veste dragi Kranjci, in Kranjice, koliko povprečno neto zasluži povprečen poslanec in poslanka dz brez vidnejših funkcij v parlamentu? Letno najmanj 30000 Evrov neto, v 4 letih najmanj 130000 Evrov, s 10000 evrov upoštevamo še dodatke na poslansko pisarno in drugo, ki ostanejo v njihovem žepu. Nihče v državi ne kontrolira, koliko res poslanci zapravijo za stike s volilci, in kolko zase. Od plače ne dajo niti centa za volilno bazo, od dodatkov pa kakor kdo. 5 septembra bodo novi poslanci in poslanke dobili prve plače od 2500 pa do skoraj 4000 Evrov neto, upoštevajoč vse dodatke. Če bodo res poslanci in poslanka Zl dati polovico za dobrodelne namene, se bo Sloveniji zgodil čudež.

In če se vrnemo na realna tla baze, pa veste za koliko Evrov te sociala jebe po spisku, češ da si bogat. In ne da nič. Ne da nič v primeru 1 centa nad cenzusom, svetim gralom sociale, pa tudi v primeru nekaj napraskanega drobiža na trr. Če ste upravičenci so socialne pomoči, in dobite ravno tisti dan vam zlasti ob prvi vlogi zavrnejo. Zaradi nekaj 10 evrov dobroimetja. V tej državi moraš biti, da poleg dohodnine dobiš še kaj razen brezposelnosti in potnih stroškov, reven kot cerkvena miš. Poleg zatohlih hodnikov sociale z obupanci, ki dobesedno grizejo od jeze in obupa tamkajšnjo atmosfero, te čaka vsaj pol urna masaža pri referentki, ki potem ure štepa vse božje in ne beške baze podatkov.

Država se do prosilcev socialne pomoči obnaša preko pretirano razvejanega birokratskega aparata skrajno nečloveško, nehumano in neetično. Zakaj ne bi avtomatsko dala s hitrim pregledom trr in nepremičnin vsakemu brezposelnemu do 300 evrov dobroimetja na trr socialno žepnino do 30 evrov mesečno brez nadležnih obiskov sociale?

To so vprašanja, na katere najverjetneje ne bo nihče odgovoril, ostane pa nam standardna preživitvena, vzeti kakršno koli delo, samo da je mizerno plačano. In varčevati, rezati in koristiti skupna gospodinjstva.

Druge ni, brezposelni pa vsaj težav s pretiranim obiskom trgovin nimamo. Dobro, jaz se še nimam za reveža, niti za vedeža, a prag revščine je na osebo 650 Evrov dohodka. Potem so vsi, ki so na minimalcu, v klubu revnih.

Kaj je to družbeni rob, razslojevanje, neoliberalizem beda in obup, Primorci bi rekli še mižerija, ko se tolče močnik je znano. Take veleumnosti pa moramo poslušati od uglednega profesorja s poslansko plačo, ki je kot predstojnik katedre celo nekaj malega izgubil pri plači.
Elita je bila, je in bo. Koga od ljudstva pa sploh še zanima, kako bo preživela država, važno da sami preživimo. Dokler je še kaj za v lonec, in so položnice plačane, nam ni hudega.

Novi predsedniki parlamenta, volilne obljube in krize države bodo še, a kdo nima plače, ta jebe na suho.

Tudi meni gre za nohte. Zato si jih bom ostrigel.

Tomaž Švagelj Lordwales

Klasični in državljanski novinar, politični bloger, politični satirik, aforist in slab pesnik

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Državi gre za nohte ( Milan Brglez )”

  1. Jocipros pravi:

    Točno, država samo jemlje, tako kot cerkev. In če država tu in tam še kaj da, cerkev nikoli. Kdaj se je kaj povečalo, na primer pokojnina, ali socialni prejemek? Nikoli, vedno manjše so pokojnine in vedno manjši socialni prejemki, državna birokracija pa samo jemlje in jemlje.

  2. lordwales pravi:

    Točno, država in cerkev samo jemljeta, data pa figo

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !