Ohladitev

Priznamo ali ne, dragi moji, če smo sredi vročinskega vala prisiljeni biti doma, daleč od bazenov, morja, jezer in rek, kjer se lahko ohladimo, spočijemo in relaksiramo, poem doma ne pomaga nič. Ne tuširanje s mrzlo vodo, hladna limonada, zagrnjena okna, senca in kar je teh reči, ne konce ledu ne sladoled, če temu dodamo še zanič tv program, potem je poletna katastrofa popolna. Poleg vročega, prevročega poletja pa še naši in vaši politiki, tudi med parlamentarnimi počitnicami, ki letos niso, kar bi mogle bit, skrbe za pregrevanje ozračja.

Če temu dodamo še pojočega majorja, ki že 2 meseca bivakira v senci parlamenta, potem verjetno nismo daleč od Butal, Kobiljih jajc in Butalske soli in kopriv. Te pa še posebno močno pečejo, kot Butalska sol. Smo v 21 stoletju, a brez avta je te dni premikanje po diagonali in vertikali Slovenije podobno polžji poti. Veselo nam naši politiki o kanalčizaciji in takih zadevah, a je v Sloveniji skoraj 90 % občin brez enega samega javnega plavalnega bazena. Elita ima tudi po vaseh bazene, a so samo za njih in njihovo družbo, ti pa trpi v tej neznosni vročini. Lahko greš v bazen v mestu, a ravno zastonj to ni.

Zato pa je dobro čez planke, se preprosto vnesti na cuh, in odpotovati. Če s cuhom še gre, se pa zatakne tja čez uro na izstopni postaji. Kako so železnice speljane pri nas, vemo. In kako gre Bohinjska proga, še bolj. Praktično cela severna Primorska je brez cuha, čez vikend pa so tam avtobusi tako redki kot tolminske češnje. A to ni najhujše. Najhujša je pri nas dolgotrajna brezposelnost, stagnacija, apatija. To grize, redni veselo na 2 ali 3 tedenski dopust, ti pa ostaneš številka v brezposelnem sistemu. Da je politolog šef parlamenta, kaj je top kaj takega, ima pač naziv doktor, a ravno strokovnjak za gospodarstvo ni. Iz stolčka na stolček, ali bogati bodo še bogatejši, revnejši pa še revnejši. Popolen sistem neenakih možnosti, glede na preverjeno, da na fdv lahko padeš samo po stopnicah. Za 7 silo s vsem spoštovanjem pa velja, da so mnogi predstavniki uspešnejši v popoldanskih hobijih kot v ponosnem in težkem poklicu informiranja javnosti. Dobrih novinarjev, urednikov, ki bi znali pisat dobre zgodbe, in ne samo odkrivat vode v kraju, ki je ima že več kot 2 desetletji.

Ena takih novinarskih perl je zagotovo redna novinarka Pn Petra Mezinec, ki je v mojem kraju po 22 letih spet odkrila vodo. S gospodarskimi temami se ne ukvarja, ali ima moj kraj novo kanalizacijo ali ne, bo število brezposelnih brez industrijske cone enako ali celo večje. Meni ta voda, nova ali stara nič ne pomaga pri prilivih na trr, pa še najdražja je c Sloveniji, zato vsi koristimo štirne oziroma kapnico.

Ker če takim novinarjem, kot je Mezinčeva ne kane nekaj več soli, potem lahko cenjene pn preberemo v 15 minutah v celoti. Važno je samo, da je senzacionalno, populistično in rumeno. Mogoče sem se s tem pisanjem malce ohladil, do plank je še malo manj kot 2 tedna.

Mislite, da bom na teh čez planke srečal ta pravo. Sem previden v teh napovedih, bom pa rekle samo to, če sem se še do nedavnega ogreval za novinarke, sem se do njih dobro ohladil. Res je, vode pa v teh dneh spijem tudi 2 litra in več na dan. V skladu s starim novinarskim rekom, da če v časih kislih nimaš kaj pisat draga mezinčeva, potem pojdi na dolg dopust.

Edini napredek v moji vasi je, kar sami premaknemo.

Občina Komen s 3500 prebivalci in nekaj 100 brezposelnimi, ki občini ne plačujemo dohodnine, bo težko lovila proračun za leto 2015 v višini več kot 5 milijonov evrov, ob skromni zadolženosti ker v občini skoraj ni novih delovnih mest. ni razvoja, ni nič. Ni industrijske cone. Je turizem, ki diha na škrge. Občina Komen ima uspešne mlade in manj manj mlade, a ti so v večjih mestih. Občinski proračun reši samo loto milijon in nič drugega. Za pisarniški material 13000 evrov, za Občinski svet več kot 50000 Evrov za leto 2015

To piše v predlogu proračuna za leto 2015 občine Komen, ki je javno objavljen na spletu. Središče Komna pa izgleda, kot da smo prišli na Balkan. Od občine brez omembe vredne industrije ni kaj čakat.

Da boste bolje razumeli občinske volitve, ki bodo koristile samo izvoljenim svetnikom in svetnicam s sejninami od 100 pa do 300 Evrov neto na mesec. Biti izvoljen občinski svetnik pomeni se takoj rešiti sociale. Vsaka komisija je še kak evro več, nepoklicni župan okoli 1000 Evrov neto, poklicni okoli 2000 Evrov neto. Ja voda, kot da na krasu že stoletja ne bi bila v štirnah!

Res pa je da voda ohladi

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !