Baba Rapasaba humoreska

Orng baba, ki je nabasala vsakega dedca, verbalno rečeno, radodarna pa je bila samo do svojega Frančeka. Hudič od babe, še posebno ko je stala s svojo zelenjavo na trgu, je bila s vsemi žavbami namazana, samo da je iztržila največ. Stranke so jo najprej spraševale po cenah, kljub cenam na vsaki zelenjavi. Cena je dobra, vaga poštena, dam vam dobro vago je bil njen standarden odgovor. Nič pa ni pridala o močenju zelenjave in malce nategnjeni vagi v njeno korist za tistih piškavih nekaj dek.

Hudič pa, da je vedno, ko ji je kšeft šel gor, uscalo s neba. Stranke so pobegnile v bližnje kafiče, ali pa domov, ona pa naj v tej mokroti pospravi stojnico in zvozi gajbe do avta kakih 100 metrov proč. Vrgla je ponjavo na neprodano zelenjavo, in jo urno pocvirna v najbližji kafič pod streho. Stalne in manj stalne stranke so komaj čakale na njen skoraj vsako dnevni zgodnje popoldanski prihod, saj se je prej redko uscalo s neba. » Buh daj » je zakričala že na vhodu, in to je bilo dovolj, da nobenemu tja do večernih ur ni bilo do branja pogrošnega dnevnega tiska. Zbadljivke šankistov so kar padale, še bolj kot dež, potegnila pa sta duo Duro in Guro. » Buh nič ne da, oblast še manj, nam vsaj ti kaj daš? » sta jo izivala, ona pa šlukne ta bolj močn kofe s mlekom, popravi svoj bujni dekolte, ju postrani gleda, nato pa rukne: » Če vaju jast ruknem, vam kot pravita, niti buh ne pomaga več. » prekriža noge, smejoč na ves glas, » Pa vidva kaj dasta vajima ženskama? »
Sledi krohot, da se vse v kafiču trese, ona pretrese kofe: »A bomo banda zarukana kaj šlogali, porkaduš! » Kelnarca Mimi v minici je kaj hitro na šanku, sanitarna gor ali dol, Rapasaba dviga promet zakotnemu kafiču bolj kot vse viagre. S malce cvilečim glasom trese svoji šalco od kofeta, Rapasaba zamišljeno zoc obrača, in odvrne: » Jih pa boš ti Mimi, ki vedno pozabiš obleč moderc, kar nekaj obrnila, predno boš našla ta pravega, aja, šefica ti bo dala povišico, zdravje bo v redu, če ne bo pri tebi v neredu, pa 13 ne sexsaj, ker boš takoj noseča. » Take jasnovidne so izivale salve smeha, saj ne da bi jih kdo resno jemal, vsaj dolgčas ni bilo pretežno moški družbi, ob 2 orng babah, eni mlajši v minici celo brez modrca. Ko je zabava na vrhuncu, vstopi poštar Miha: Dober dan, družba, za šefico bo nekaj za podpisat! Mimi skoči s šanka, popravi bluzo, mu nalije en švoh kofe s smetano na račun hiše in podpiše priporočeno pismo. Poštar Miha, ki rad pogleda Mimi nad pasom, ima rad take kafiče, saj se težka torba pošte v taki družbi lepše prazni. Malce jih še posluša, spije kofe in pusti na šanku še navadno pošto in razdeli reklame med stalne in manj stalne stranke. In je že na službeni poštni poti.

Mimi pa s dovoljenjem šefice, ki je ne vem katerič na strokovnem izobraževanju v frizeraju Frizurca, odpre priporoko. Bere na ves glas, pol moške družbe kafiča se drenja na šanku, saj Mimi vedno bere uradno pošto vsem na očeh kar na šanku. Po nekaj stavkih postane jasno, da je njena šefica Klementina vabljena na resničnosti šov
» Kafič » Moška in malo manj moška družba glasno skandira, Mimi nalepi priporoko na vrata, in že kliče šefico v Frizurco. Dolgo nič, ko se šefica končno oglasi, jo nadere: » Kaj ne vidiš, Mimi da smo sredi močne debate? » malce pomolči, nato pa? » Kaj hudiča hočeš? » Mimi ji hiti pojasnjevat, da je pač izbrana, za njen tako težko pričakovan resničnosti šov » Kafič »

Kaj sledi?

Naslednja 2 in pol meseca, kolikor je bila Klementina izolirana v » Kafiču » ni ne v njenem kafiču ne v Frizurci nihče delal, zaprto zaradi strokovnega izobraževanja. Odveč je zgubljat besede, kje vse je stalna in manj stalna klientela omenjenih preživljala strokovno izobraževanje. Naj njih stane, kar pač hoče, važno da njihova šefica zmaga in pokasira bajno nagrado. To bo brezplačnih rund in striženja frizur, pozabljajo da gre vse njihovo zasebno, med visenjem na prizoriščih » Kafiča » po gobe. Rapasaba, ki je bolj počasne sorte, šele ko šefica praznih rok po 2 mesecih in pol odide iz resničnostnega šova, ker jo je zdriblala gajstnejša baba, ugotovi, da je ostala brez stalne mize na trgu in svoje zelenjave na njivi, ki jo je tačas prerasel plevel. A vse se uredi čez mesece po resničnostnem Kafiču, in spet je branjevka Rapasaba tista, ki rešuje promet najbližjega kafiča.

A zdaj nič več na vratih v pozdrav » Buh daj » raje, da bi strela udarila te resničnostne šove, šefica pa je zdaj raje kot v Frizurci v toplicah med termalnimi mehurčki. Mimi pa da pade kakšna runda rada igra pikado s stalnimi in manj stalnimi gosti, televizijo pa so takoj prodali, da se njihova šefica ne bi še enkrat nategnila. Baba Rapasaba pa niti uscano vreme, dokler ne proda vsega, ne moti. Pa tudi njena njiva je zgledno obdelana. Kako pa njen Franček, to pa rada pove, da dvigne razpoloženje in promet šefici.

Mimi pa tačas rata s njenim filozofom, veselo pričakovanje.
To je bilo rund gratis, šefica si še vedno ni opomogla od poraza v resničnostnem kafiču. Zato zbrana družba v kafiču na čelu s Mimi in Rapasaba sklene zapreti Kafič za en teden. Kam drugam, kot k šefici v toplice, pa če zato dajo poslednje fičnike.

Med termalnimi mehurčki se šele nazdravlja, pa še vreme in zdravje je tam lepše.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !