Rojeni pod rdečo zvezdo humoreska

Rojeni, nedvomno, ko je bilo vse za vse poskrbljeno, od zdravstva pa do šolstva, pa do gvišnih služb. Zdaj je gvišna samo brezposelnost in davki. Ljuba občina, že skoraj 2 leti nimaš moje glavarine, če se lahko temu tako reče. Živeti v občini, kjer je edino novo delovno mesto v letošnjem letu ena javna dela, je po svoje šokantno. A se tega hitro navadiš. Kot skoraj izvoljenega starega župana, ki vsaj nič ne obljublja, kot konkurent. Konkurent obljublja raj, stari novi župan pa se kiti s nekaj manjšimi obnovami in kanalizacijo.

Zaradi večanja brezposelnosti, predvsem zaradi zapiranja sp, bo moja občina tudi v času novo starega župana isto sranje, drugo pakiranje.
Še dalje bom pisal prošnje v sosednjo občino, kjer obrtne in industrijske cone niso znanstvena fantastika, in kjer celo do razgovora za službo prideš. Pogled na trgovsko ponudbo, industrijo v prestolnici moje občine, ki je malo večja vas hitro razočara. Zlasti ob sobotah, kjer edini market zaprejo že ob 5 popoldne, ko se kupci v sosednji, vsaj 5 večji prestolnici šele trgovsko ogrevajo. Mesti pardon vaški trg moje občine je približno tak, kot da bi ga ravno zapustila Anglo ameriška vojska 14 septembra 1947. Mladina nima kje bit, ker je stara šola nevarna, občinski prostori pa so za 800 evrov najemnine na mesec. Komunalni prispevek je 16000 evrov, ker je to v domeni Ljubljane, noben župan in občinski svet tega ne more spremenit.
Še dobro da je, od nekaj novogradenj na leto občina vsaj javna dela lahko sofinancira.

Je pa moja občina ena od 2 v Sloveniji, kjer za sex ne rabite kondomov, saj je vsaka jokajoča posledica, če imate stalno bivališče nagrajena s 1000 Evri ki jih časti občina. Več otrok kot imate, več boste od obćine kasirali. Vsaj nekaj od občine na tak način imate.
A mladi za te občinske monade nimajo živcev, in raje doštudirajo v Ljubljani in Mariboru, in si najdejo dobro plačane službe v prestolnici in Mariboru. Skoraj vse aktivno prebivalstvo dnevno ali občasno migrira v sosednje občine in Trst. Trst je tudi Komenski. Gojc je s tem samo malo strašil, a on ni nikoli delal v Komenski občini. Če izvzamemo svetniški mandat. V tej naši Kraški občini, kjer morje vidimo samo s vrha Trstelja, ki je že na robu občine, če ne čez je krasno živet, če imaš službo drugje. Še ene pametne betege ni v celi občini, jebat ga.

Ali so lokalne volitve ali ne, v občinskem svetu eni in isti, župan pa ostane tisti, ki nič ne obljublja. Obljuba dela dolg, dolžni pa nismo radi. Ostala je ena fabrika, a kmalu se zna zgodit, da bo edina deveto šola največji zaposlovalec v občini. Nas pa je 3608 kar govori, da bi se bilo dobro čimprej združit s bivšo skupno občino Sežano.

Komen kot prestolnica je še vedno primeren za snemanje partizanskih in vojnih filmov, saj se v tej malo večji vasi ni spremenilo nič. Zadružna udarniško sezidana dvorana po vojni pa bolj spada v predvojne čase, kot povojne. Malo večja vas Komen premore celo nekaj blokov.
Novih blokovskih stanovanj se v Komenski občini ni zidalo že desetletja in se jih še dolgo nebo. Bil pa je bivši nov blok Gorjansko, bodoča obrtna cona sezidan s Evropskimi sredstvi. Občina nima niti za rušenje nadstreška.

Gojc je šel osvobajat Trst na juriš, ki še vedno ni naš, meni pa ne preostane drugega, če nočem tolči močnika, spoznavanje prve Koprske obrtne cone. Tam ti vsaj ne ponujajo tablet, kot edini socialni program v občini. Da je praktično izvoljen novi stari župan pravi Kraški gad, dokazuje vsako leto peš iz Kraških krajev na Triglav. Je pa naš, raje kot vaš.

S coriero iz moje vukojebine v prestolnico?

Saj se ne hecate, šulne brusit, s bičikleto, na štop ali s avtom.
Mladi iz Komenske občine pa so do penzije in še čez na začasnem delu v Ljubljani in Mariboru.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !