Aleks in Jasna 70 let

Imela sta 23 decembra, na 24 obletnico plebiscita za neodvisno Slovenijo domoznanski večer, Aleks je predstavil novo pesniško zbirko,
Jasna pa je povedala eno pravco o jagodah in grofu. Tehnično gledano vse v najlepšem redu, a Aleks ne bi bil Aleks, če se ne bi držal disidentskega načela. Če pa je kdo bil v real socializmu na liniji, je to bil on. Za Jasno tega ne bi mogli trditi, a kot moja osnovnošolska razredničarka ni nič naredila, da bi se vsaj malo približal faksu. Kljub neštetih raziskovalnim nalogam zgodovinskega krožka.

Bolj skrbi moj umik iz kariernih in literarnih Sežanskih, ker je ta zaposlitveno kulturni in literarni krog sam sebi namen. Zanimivo, v Vipavi se vse to da brez težav. In bojim se, da bom na delu v Vipavi srečeval vedno več znanih obrazov iz Sežanskega. Najbolj te zajebajo tisti, ki te najbolj poznajo. 32 poslušalcev in poslušalk za 2 največji imeni Sežanske kulture ni presežek.
Tudi Kosovel v Angleškem prevodu ne ker to naredi katerakoli založba za 3000 Funtov. Ne vem, čigava je Vilenica, a Slovenci in Slovenke nimamo od nje nič. Tudi ne vem zakaj najbolj znana kulturnika Sežane ne zanimata mlajših pod 40 let.

Pa še kaj bi lahko vprašal?

Zase vem, da sem v Pristanu sprejet, da bom imel odlične šefice in sodelavke in sodelavce, da mi tam dajejo možnost, na meni pa je,
da to čimbolj izkažem. Prva služba, s pomočjo države, kjer lahko izkažem svoj talent. Nisem še za odpis, prav res ne. Ko sem starejši knjižničarki, ko sem vračal mojo edino aforistično, do katere sta mi pomagala Aleks in Jasna povedal da sem sprejet v Vipavi sem čutil veselje. Če se v Sežani nič ne premakne, se zato toliko več na Vipavskem. Magdalena ravnateljica je bila kot vedno v višjih sferah, njen bradati mož pa v težkih debatah. Ves čas literarnega večera so zvonili mobiteli. Prišli smo samo poslušalci in poslušalke s inventarno številko. Nad literarnim večerom nisem razočaran, a Aleksov slavospev aktualnemu županu Sežane je nepotreben. Kaj pa je župan naredil na popularnost Sežanske kulture? Vedno isti literarni krog, kjer nepovabljeni nimajo vstopa. Vedno isti na plačilni listi, ostali pa si pomagajmo, kot vemo in znamo. In Magdalenin seznam kulturnih inštitucij je kot jagodni izbor, ki se mu je rahlo skisalo. In če drugega ne, so omenjeni najzaslužnejši, da sem sežansko kulturo in karierne poslal k vragu in da se iz sežanskega umikam. Zdaj imam svoj lastni bralni krožek v hiši sadežev v Vipavi, nisem še sprejel dokončne odločitve ali bom še hodil na bralni krožek v Sežansko knjižnico. Zardi tistega, kar tam beremo, je bolje ostati doma. Če pa je treba po trgovinah, je to dober izgovor.

V Vipavi začnem v kratkem. Kljub statusu invalida bom delal enako, kot da bi bil zaposlen. V Pristanu so mi dali možnost, na meni pa je, da to upravičim.

Vesel Božič in mir na zemlji

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !