Bolje drži ga nego lovi ga

Življenje v okviru svojih prihodkov pomeni, da sfolgamo. Bolje držati slabo plačano službo, kot loviti novo, ki je ni od nikjer. Se spomnite Janševega zujfa leta 2008, ki je tisočim v javni upravi, upokojencem, ki prejemajo pokojnine iz virov izven spiz, oklestil prihodke, prejemnikom državnih pokojnin in socialnih transferjev pa začel dodeljevati miloščino. Ali pa niti te ne, če niso hoteli zastaviti nepremičnine državi.

Imam sorodnico, nekje v dobrem 40 plačilnem razredu javne uprave, ki no more živeti v skladu s svojimi prihodki. Imamo kramarja, na vseh sejmih Primorske in Furlanije, s 2 faksi, ki ga je zujf s leti postavil na beraško palico. Bi pač obdržal službo v javni upravi, za nekaj manj, a ne bi imel ne osebnega stečaja ne kalvarije. Imamo socialo, pridi jutri, ko prideš jutri, pa naslednji teden. In imamo tudi zasebni zavod, kjer te sprejmejo takoj. In celo ponudijo prostovoljno delo oziroma usposabljanje na delovnem mestu. Imamo Slovensko filantropijo s hišami sadeži družbe kjer imaš najboljšo prostovoljno družbo čaj in delavnice. In imamo državo, ki ti ponuja 300 Evrov za 101 delovno uro okviru delovne rehabilitacije, če te delodajalec vzame. Da delodajalca za ta program najdeš, moraš imeti neverjetno srečo. Prej omenjenemu je po zufu ostalo še vedno dobrih 600 evrov plače, je pustil službo v varni javni upravi. Pri meni, ko bo mesec okoli, bo nakazanih 300 evrov. Nič več in nič manj. S tem bom moral pri starših preživet, plačat 50 evrov za 2 zdravstveni zavarovanji, plačat eno položnico doma do 40 evrov. In ostalo mi bo dobrih 200 Evrov. Jaz nič ne jamram da je to premalo. Več kot sem zadovoljen, ker vedno živim v skadu s prihodki. Nimam kreditov, niti dolga do banke, ne kje drugje. Varčujem od leta 2003. Samo letos bom dobil več bančnih obresti, kot marsikdo enkratne socialne podpore. In mnogo več, kot so vredni vsi paketi, za eno družino letno.

In vedno sem nasmejan, dobre volje, pripravljen drugim pomagat brezplačno, vedno tam, kjer se kaj dogaja, vsekakor ne čakam poštarja, da mi kaj prinese. Mogoče nerad obiskujem žlahto, ker so s tem sami stroški, ne kupujem ne daril ne voščilnic za novo leto, razen tistim, od katerih dobim kak sms in klic, ne da bi se za to trudil.
Če smo sami pripravljeni reči bližnjim toplo besedo, brez da bi čakali, smo že korak bliže medgeneracijskemu zbližanju. In ni kaj čakat, v mesto najmanj enkrat na teden, v službo redno, da nas skoraj nihče ne pokliče in kaj vpraša, pa je že standard vase zaprte apatične družbe. Ki se peha za minljivim materialnim, konča pa v osebnem stečaju.
Zato ga raje držim, kot lovim. Banke, rubežniki, in podobne ustanove so neusmiljeni, in zato za božjo voljo, nehate iz dneva v dan ponavljati, da se varčevat ne splača. Zmanjšajte stroške povsod, in razliko v prvi depozit. Tudi za 250 evrov se ga da odpret.

Predvsem pa živite v skadu s dohodki. Letos se je število ljudi v osebnem stečaju približalo 10000. Položnicam pa je treba napovedat vojno.

In živet na kmetih kjer je najceneje

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Bolje drži ga nego lovi ga”

  1. stricmarc pravi:

    Pravzaprav morajo varčevati tisti z majhnimi dohodki, da pridejo skozi mesec. Varčujejo in nič ne privarčujejo. zgodbe o osebnih stečajih pa so večplastne. Od revežev, ki se jim je zalomilo in bogatih hazarderjev, ki niso zmogli plačevati kreditov, pa so še pravi čas premoženje preknjižili na druge.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !