Kdo razume slovenske pesnice in pesnike

Jaz ne, kaj pa vi? Lahko se mirne duše pridušam na njih, saj se sam nimam za pesnika, če pa že, za slabega. Lahko mirne duše šilim in pilim svoj perešček, saj na tovrstno pisanje po navadi ni odmevov. Poglejmo, znam pol verza Prešernove Zdravljice, ker je to pač himna, in eno tretino verza Gregorčičeve Soči. In nekaj svojih pesmi. Pesniških zbik noče hihče kupovat, razen ko se gre za pesniško fukotožje. Skrbi pa,
da dame, ki opolzke pesmi skladajo, so večinoma nepotešeno samske. So tudi izjeme, celo kakšen otrok se kakšni pesnici rodi, a prej boste zagledali čik v njihovih ustih kot partnerja ali moža.

Ni da ni, dragi moji, leto zemeljskih užitkov in potu se izteka, prihaja novo, novoletnih zaobljub boljše leto! Pa res? Bo prihajajoče leto spet postreglo s vsaj stotnijo novih pesniških zbirk. Če mene vprašate, jih je še 10 preveč. Nisem pa jezen na amaterske pesnice in pesnike, a če mi rečejo, da nimajo še pesniške zbirke, ker jih je nekdo zajebal, dajte no. Nekaj 100 Evrov tiskarju, in je v nekaj dneh stiskano. Se pa nekatere slovenske pesnice, kot Patra, Vanja Pegan, Barbara Korun sila visoko nosijo, saj bi se lahko tudi jaz, a si to nekam zataknem.
Ko zadnjič med novitetami malo prelistam Patrino pesniško fukotožje, me malo zvije. Ravno v vrsti ljudje ne stojijo za njeno najnovejšo pesniško zbirko, povem na izposojevalnem pultu tam službeno sedečim.

S k r a t k a, pesniške zbirke niso to, za kar bi se ljudje grebli, prav pa je, da so. Že Jolka je ugotovila, da se da vrhunsko pesem sestaviti iz naključnih besed na različnih straneh knjige. Tudi nimam pesnic in pesnikov za nobeno konkurenco. Še dobro, da imajo ti ljudje službe, razen vranskega boema Tomaža Mahkovica. Edini Slovenski pesnik, ki je imel svoje društvo. Po nekaj letih prijateljevanja s njim po mobitelu sem obupal. Bojim pa se, da je Mahkovic edini med slovenskimi pesniki ki nima stalne službe. Še za Toti list, dokler je izhajal, se mu ni ljubilo pošiljat politično satiričnih aforizmov. Kot vidite, prav dosti opravka s pesnicami in pesniki nimam. Tudi s Patro, odkar so jo umaknili v Divaško knjižnico hvala bogu nimam nobenih stikov več. Bilo pa je obdobje, ko sva si izmenjala kar nekaj e pošte. Pa še s vsako, ki mi je e pošto pošiljala, nikoli ni bilo nič. Razumevanje pesništva presega meje običajnega, ni hujšega, če si v intimnih položajih s kako damo, pa ti ona začne pesnit. Da ti vse dol pade? Zato lepo počasi s pesniškimi, da se tiskarskih strojem ne zrola. Pesnenje borom in hrastom pa je dragi Aleks malce ven iz pesniškega navdiha. Se bo pesnilo tudi politikom?

A najboljša pesniška je vsekakor tista Prešernova Fuk je Kranjcem v kratek čas, na kuri je petelin, na micki pa Župan.

Kar še ne pomeni, da ne smete kupovat pesniških, a včasih je bolje kupit fuksijo, in v njej družbi pesnit.

Kaj ste že pesnili danes

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Kdo razume slovenske pesnice in pesnike”

  1. arabela arabela pravi:

    .. in berem…

    Bravo, lord! Dobro si jo podkuril tem pesnikom in pesnicam!

    Za razliko od tebe, znam veliko pesmi na pamet… tujih! Svojih ne! Torej niso zapomljive, verjetno zato, ker so napisane s premalo razmisleka in v afektu?

    Dejansko res, kdo to sploh bere ali kupuje?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !