Slovo od bralnega krožka Sončna ura

Kot rečeno, v domu starejših Pristanu sem sprejet, dragi moji, ker na Sežanskem niso naredili ni zame, ni nobene potrebe več po obiskovanju nekoliko dekadentnega 65 plus bralnega krožka. Družbe upokojenk imam nekoliko dost, čaka me več kot 100 varovancev Pristana v Vipavi. Ni da ni, kdo bo sedel na mojem stolu v Sežanski knjižnici me še najmanj skrbi, tudi če ne bo nihče. Javne knjižnice so v krizi kadrov, to se pozna, kompleksov in multipleksov, kreativnega je tam bolj malo.
V domu upokojencev pa so varovanci tisti, ki ti dajejo moralo, da se jim posvetiš in kaj narediš za njih. Pa še bliže bogu bom tam v Vipavi.
Še vedno ostajam levičar, ateist, a politiko puščam po službi.
Tam vsaj ni nekih krogov, elite in kar teh reči.
Ljudje v Vipavi so normalni.
To pomeni, da tudi kaj o sebi povedo.

Seveda je ta blog med branejšemi v Sloveniji. Tudi v Sežani me kulturna elita bere. Reče ne nič. Kaj naj bi?
Zase so poskrbeli, za druge pa jim ni mar. Morda kakšna javna dela, to pa je tudi vse. Od vseh elitnikov je bil Gojc najpametnejši, prostovoljno se je odrekel direktovanju Kosovelovega doma.
Pol Sežane pa tako in tako dela v Italiji in Avstriji.
Produktivno je Sežanska elita močno v krizi.
Še največ se s pesniškimi zbirkami trudi Peršolja, nekaj malega tudi Patra, ostali že nekaj let nič. Javne knjižnice rabijo reforme,
100 % obvezno avtomatsko izposojo, ni bolj nadležnega od večnega knjiga noter in ven na pultu. V dobi interneta si lahko vsak od doma podaljša izposojo. Knjižničarji pa naj delajo strokovno, nekaj malega tudi s člani knjižnic, ne da so apatični za pulti.
Sežana bolj kot cel dan odprto knjižnico rabi medgeneracijsko središče, kjer ljudje prihajajo cel dan, se družijo, udeležujejo delavnic, kaj malega prostovoljno narede.

Se je pa Sežanskim kulturnikom zgodilo 5 parov vlakov za 1 Evro do Opčin in nazaj. Tudi v Slovensko gledališče s vlakom in tramvajem, za 2,30 Evra, nazaj pa s taksijem, kakih 15 Evrov. Izračunajte porabo goriva za 30 km, plačilo parkirne hiše, ali parkomatov.
Zastonj parkiranja v centru Trsta ni. Mogoče je znanstvena fantastika, a Sežansko knjižnico bi mogli preselit na Občine, iz tega naredit kulturni center. V Sežani pustit avtomatsko izposojo s minimalnim osebjem.
Sem za preselitev literarnih večerov v Prosvetni dom na Občine.
Večja udeležba, tja za Evro, nazaj tudi. Zadnji vlak gre iz Občin okoli 10 zvečer. Povprečno se knjižničnih večerov v Sežani udeleži enajsterica, se pa zgodi da ni niti toliko ljudi. Na Občinah živi več kot 15000 Slovencev, zato dajmo razmišljat v tej smeri.
Sežana ima 5000 prebivalcev, mlade družine se odseljujejo ker dela v Sežani ni.
Je pa v Vipavi. Slovenska vojska, Škofijska gimnazija in dom starejših Pristan zaposluje preko 500 ljudi. Skupaj s ostalimi podjetji čez 1000 zaposlitev. Prebivalstvo Vipave: 1250 ljudi. Po zlomu Kraškega zidarja v Sežani komaj naštejemo okoli 500 zaposlenih. Če kraj nima razvoja, ne dopušča mlajšim generacijam vstop na trg dela, ter več časa zgubi s zavračanjem, kot sprejemanjem, se bojim da tak kraj nima prihodnosti. Tudi Sežanskim betegam bo odklenkalo, cvetela bosta samo Lidl in Hofer.

Na Občine in nazaj v Sežano za 2 Evra.
Nobenih kontrol več, razen rutinskega patruljiranja policije po vlaku. Občine imajo 5 km sprehajano pot in rekreacijski center Napoleonska. Nižje cene nepremičnin kot v Sežani. Razgled na Tržaški zaliv. Tramvaj. Podjetne trgovce. Scalo santo.

Kaj pa ima Sežana? Eno gozdno in sprehajalno pot. S prve lep pogled na zemljišča propadlega Kraškega zidarja.
Nekaj bolj praznih kot polnih gostiln in bifejev. Kitajsko trgovino.
V Mercatorju. Skoraj 15 % brezposelnost urada za delo Sežana.
V Sežani ni niti enega podjetja, ki bi zaposlovalo.
In nekaj 10 frizerajev. To gre, nobene knjigarne, papirnice in podobnega. Lahko kupite varovana stanovanja bivšega Kraškega zidarja. Uspešno dela samo občina Sežana in upravna enota,
občinska podjetja.
Vsak 5 srednješolec in srednješolka s Sežanskega obiskuje enega od Tržaških licejev. Enako študira na Tržaški univerzi.
Sežana in Občine se bosta morali integrirat.
Prvi korak so naredile Slovenske železnice.

Samo na Občinah je letno nekaj 100 novih zaposlitev.
Koliko pa v Sežani? Zato se s veseljem umikam s Sežanskega. Dekadenca profesor, prav ste slišali! Upam da niste preslišali.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !