Proračunska godlja Slovenska

V menzi pri koritu ( proračunu ) je gužva velika, ves javni sektor, sociala, nezaposleni, brezplačno šolstvo in javna dela naj bi se šlepala na to. Vse v redu in prav, dokler je proračun izravnan ali v minusu za največ 3 % bdp ( zlato pravilo ) Slovenski pa brzi proti 2 milijardam primanjkljaja. Čas za alarm? Nihče se ne bi ničemer odrekel, realni sektor pa naj gagne pod bremeni pretiranih davkov.
Šolniki tarnajo zaradi odvzema 10 miljonov Evrov za pomoč pri učenju.
Pa kdaj povejo, kakšne plače imajo? Ravno minimalnih ne. Pa naj poskusijo en mesec pretolč s minimalno plačo. Nekje je treba rezat, da se lahko daje.

Iz te godlje bi bili hitro, če ne bi vsak, ki je dlje brezposelen tekel na socialo po socialno pomoč. Ne bi raje poiskal prostovoljno delo ali šel v program zaposlitvene rehabilitacije ( delovno usposabljanje ) in bil korak bliže pravi zaposlitvi.
Sindikati javnega sektorja, kot fides, sviz ne popuščajo pri nadpovprečnih plačah. Ostali pa naj tolčemo močnik.
Plačujemo to davkoplačevalci. Nihče drug. Varčevat se da v javnem sektorju tudi pri službenih avtih, če bi jih vsaj tisoč prodali bi se nabralo nekaj milijonov evrov.
Da bi tisti, ki imajo, vsaj malenkost več prispevali, to pa ne slišijo dobro. Še dobro, da imamo 50 % dohodnino. Imamo tudi 119000 brezposelnih, kar je 13 %. Težko pa je razumeti rezanje financiranja javnih del, ki so edina oblika aktivne zaposlitve s vsemi pravicami.
Saj so javna dela New deal v 30 letih, v času Ameriške velike recesije rešile Ameriko! Ne pozabimo še povojnega Maršalovega plana, in tak dalje. Pri nas pa razcvet javnega sektorja, nova zaposlovanja, realni pa samo reže ker ne sfolga. Je to pošteno? Bremena krize bi se morala enakopravneje porazdelit, Slovenskim podjetjem bi se moralo zakonsko preprečit poslovanje v davčnih oazah. Tudi Ameriški pogodbi o svobodni trgovini bi morali reči ne. Odhajajočega Ameriškega veleposlanika Musomelija skrbi nezanimanje Ameriških podjetij za vlaganje v Slovenijo. Potolažimo ga lahko, da nekaj Slovenskih podjetij vlaga v zda. Zda multinacionalk ne rabimo, niti Evropskih ne.
Rabimo pa evropske korporacije. In največ bomo naredili za Slovensko gospodarstvo, če se bo postavilo Slovensko tovarno električnih avtov.
In državno spodbujalo investiranje v obnovljive vire energije. Dokler ne odpravimo proračunske luknje, zakrpamo javni dolg in dosledno preganjamo finančne špekulante in tajkune bomo globoko v proračunskem minusu v menzi pri koritu. Lahko je jemat, težje je dat. Predvsem bo treba delat, proizvajat, realno gledano.
Razvijat storitveni realni sektor

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Proračunska godlja Slovenska”

  1. pohajalka pravi:

    Najučinkoviteje bi bilo porezat dodatke funkcionarjem, tam se suče velik denar – tako v javnem kot zasebnem sektorju. Ni etično delati razlike po načelu, če jaz nimam, tudi tebi ne pripada.

  2. stricmarc pravi:

    New Deal se je financiral s 30% devalvacijo dolarja. Ob enotni valuti to ni mogoče. Pa še za ta projekt pravijo, da ni kaj prida prispeval k izhodu iz krize. Šele priprava na 2. svetovno vojno je dala pospešek gospodarstvu. Glede javnih del te popolnoma podpiram. Celo sam sem bil deležen dveh m,esecev, da sem kuhal in gospodinjil narkomanom in brezdomcem. Ko so se zaprla vsa vrata, sem bil tudi tega dela vesel.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !