Imate kaj za pusta hrusta

Prav nasmejal sem se ob nekaj izrekih za pusta hrusta, res nisem vedel, da pust prinaša popust in napoveduje vreme. Je pa s slovenskimi pustnimi šemami tako, da je vsako leto več ali manj isto. Letos jih prvič ni bilo na Openski pust. Celo mladina v moji vasi se je spet ojunačila. Če drugega ne, se bomo za pusta najedli krofov, mišk, štravb in kar je pustnih dobrot. Tudi kurentov sem se nagledal.

Vsaj nekaj dni na leto se vsaj malce odmaknemo od vsakdana, je pa res, da vsakdanje obveznosti, kot je šiht in gospodinjstvo, moramo tudi ob pustnih dnevih opraviti. Že prav, da se za pusta veselimo, in udrihamo po vseh težavah tega sveta. A prav zastonj ta pust ni.
Že mlade šeme, ki krožijo po vaseh in mestih, poberejo vsem, ki jim odprejo, kar nekaj Evrov. Noben večji pustni festival ni brez vstopnine ali prostovoljnih prispevkov. Čeprav pustni karnevali zdravijo vse težave, ne ozdravijo po pepelnici nič. Na pustnem vozu v eni od Kraških vasi lahko preberemo: Na zavodu za zaposlovanje se sanje končajo.

Za Evro človečnosti?

Ob vsej kalvariji, da pridemo do plačanega dela, moramo poslušat ponarodele parole, kot denarja ni, gremo na morje in smučat, da je kriza in recesija, pa še kakšno o sistemskih in podobno. Da bo tudi po pustu isto sranje za brezposelne, je jasno. Nihče od te armade brezposelnih ne bo dobil plačanega dela, če ne bo šel osebno od vrat do vrat. Veliko je ropotanja o brezplačnih zdravstvenih ambulantah, namesto da bi vsakemu, ki nima, omogočili brezplačno zdravstvo.
Kako e to omogoča, se vidi po tisočih brez zdravstvenega zavarovanja.
V ustavi imamo zapisano brezplačno šolstvo, ki je za vse po 27 letu samo za plačilo. Imamo na tisoče projektov, in 10000 brez prebite pare. Prostovoljno delo pa je na precej slabem glasu, hkrati pa način, da pridemo noter. Težava mnogih brezposelnih je, da ne zdrže delovne storilnosti. Za 8 šiht je treba delat vsaj 7 ur. Samo če je delo opravljeno, so lahko rezultati. Tudi v pisarniško terenskih poklicih, kot je novinarstvo, je tako. Brez delovnih migracij ne gre.
So kraji, kjer delovna mesta cvetijo, in kraji, kjer jih ni. Pri nas poznamo zgodbe o uspehu. O katerih časopisi v glavnem ne pišejo. Tudi plačano delo je mogoče dobit samo osebno. Ni treba preveč poudarjat, da moramo biti za kakršno koli plačano delo v vrhunski fizični in psihični kondiciji.

Ketere panoge pri nas cvete in katere ne, že vrabci čivkajo. Če imate šiht, bodite pridni, in mogoče vam šefi poklonijo 3 dnevni 1 majski most. Teh 10 prostih dni pa izkoristite za potep čez planke.

Krasno je 10 dni preživet brez interneta, medijev, novic.
Se spočiti, posvetiti sebi, napolniti s novimi kraji in energijo.
Spoznati svet čez mejo, čeprav pravimo, da mej ni več. Žal ko se vrnemo s takih odklopov, se doma čisto nič ne spremeni.

Spremenili pa smo se sami. Sploh, če smo nekaj mesecev pred 10 dnevnimi počitnicami potrkali na prava vrata, dobili plačano delo, in presegali normo. Ta je zdaj v vseh panogah. Tudi v novinarstvu.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !