Nov pogled na ljubezen

S Slovenkami se ljubezensko ne bom do nadaljnjega ukvarjal, tudi zato ker govore preveč. Me je ena, s naglasom, prijazno nagovorila. To še ne pomeni, da se bo kaj zgodilo. A že to, da te vpraša po imenu, nekaj pove. Koliko lahko na šihtu klepetaš, a ve se, s kom klepetaš bolj zaradi vljudnosti, in s kom zaradi simpatije. Vsaj s tistimi, ki izbirajo slavke, in se visoko nosijo nočem imeti nobenega opravka več.

3 teden je že kar sem na šihtu. Nakupovalnih središč nič ne pogrešam, bom pa čez kak teden zavil v knjižnico po medicinske učbenike za srednjo medicinsko šolo. Nekaj že zdaj vem o teh zadevah. Upokojenci pa so najboljša družba. V Vipavi se odlično počutim.
Zdaj sem tam že tako domač, da me že na ulici pozdravljajo.

Prav veliko se ne spreminja, se mi zdi. A če se srečuješ s osebo, ki je več kot vljudno prijazna, to že nekaj pove.
Včasih nekaj besed pove več kot ploha besedičenja.
Brez skrbi, ko bo nova pogodba, bodo tudi prosti dnevi med tednom.
Ko si na dnu so vrhovi nebeški

Mnogi ostanejo samski, ker nič ne narede,
tako kot na šihtu postopoma prevzemaš zahtevnejše zadeve, tako kmalu ugotoviš, katera je prosta in katera ne. Kdor ne dela pisarniškega dela, je v vrhunski psihični in fizični kondiciji. Delo s upokojenci ni najlažje, a največja nagrada je ko ti rečejo hvala lepa.

Kolikokrat so to rekle tiste, ki se visoko nosijo? Ko pridem domov, eni in isti. V vasi ni niti enega para, kjer bi eden od partnerjev bil južno od Kolpe. Več ali manj so se ljubezni zgodile med vaščani. Ko sem dopoldne prižgal na šihtu tv, je bil na jutranjem programu kuhar iz hotela Cerkno. Ki nije odavde. Presenečen nad njegovo odlično Cerkljanščino. Naglas se je komaj čutil. Neprilagojenost Slovencev in posebno Slovenk pa je vidna na vsakem koraku. Čeprav praviloma oni ki niso odavde opravljajo najslabša in najmanj plačana dela, so najboljši delavci in delavke. Če bi lahko izbiral med šefi domorodci in onimi, ki niso odavde bi se takoj odločil za slednje. Ksenofobija pa je še vedno prisotna.

Lepo je na šihtu, težje je v politiki. Pust smo odpravili, zdaj se bomo posuli s pepelom. Jaz bom brez posta še 40 dni skozi na šihtu. Prvi odkop za veliko noč. Ker pa so vikendi prosti, ne izključujem kakega zmenka. Na šihtu je treba predvsem delati, a če se zgodijo kake iskrice, zakaj pa s ne malo po šihtu usest?

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Nov pogled na ljubezen”

  1. stricmarc pravi:

    Morda boš čez čas napisal knjigo o prebivalcih doma oskrbovancev : Na zadnji postaji.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !