Če jahate konja težko presedlate na osla

Dragi moji, ne ga srat, medtem ko nekatere te dni zlelujejo živčki, mene zdeluje utrujenost. Delo v veliki hiši zahteva celega človeka, se mi zdi. Še dobro, da sem na standardu osla, mi vsaj iz te velike hiše ne bo treba nikamor bežat. Ker vse, kar boljšo službo najde, odhaja. Največ v tujino.

Kam pa naj jaz grem?

S sanjami je tako, da se kaj kmalu spemene v realnost. Ko te zagrabi, s vso utrujenostjo skupaj resnično padeš s konja na osla. Rečeš si, se bo treba naspat. Pa bo bolje. Bo res?

Meni se zdi, da s te moke ne bo hruha. Borci in hruho borci, poraženci in zmagovalci, živčni in sproščeni. Tak je ta naš čas. Od vseh velikih besed male Slovenije so ostala slabo plačana delovna mesta. Napram javni upravi je realni sektor močno v riti. Glede predloga sindikatov o vključitvi dodatkov iz minimalne plače, naslednje:

Minimalna plača s vključitvijo dodatkov bo še vedno minimalna plača, delavci bodo dobili kakega 10, največ 5 več. Delodajalci pa na beraško palico. Si res to želimo? Namesto da bi država zmanjša davke na minimalne plače, jih državni sindikati večajo? Narobe svet? So kdaj bili sindikalisti v vlogi delodajalcev. Če ni več kot za minimalno plačo, ne bo nič več če pa je dobiček, kot pri Bagatelju, Boskarolu in rednih ostalih lastnih Slovenskih gazel, je vse ostalo Slovensko gospodarstvo resničnio na nivoju osla. Svet pa nam osle kaže. Samo v Sloveniji je možno, da sindikalisti, državni kričijo za do 30 Evrov večje minirane plače, oziroma isto sranje, drugo pakovanje. Delavci bodo imeli isto, samo da se bo zdaj reklo višja minirana plača. Ne pa bo več dodatkov, ki so bili plačani izven minimane plače. Ker na dodatke k plači, razen regresa ni davkov, bo ta genialna sindikalna rešitev pomagala državi nabrati nekaj drobiža več za proračun. Gospodarstvo pa pahniti zaradi novih bremen na rob preživetja.

Namesto da bi država razbremenila gospodarstvo ga bremeni. Tokrat v obliki malenkost višje minimalne plače. Sama sebi država piše bankrot obsodbo.

Si res to želimo? Vzemimo minimalno plačo, ki e zdaj brez dodatkov okoli 600 Evrov. Dodatki posebej, neobdavčeni. Na minirano plačo skoraj 50 % davki. Drži, da gospodarstvo diha na škrge, ker za vsakega minimalno plačanega delavca mora mesečno zaslužit vsaj 1000 evrov. To je za Slovenski standard velik denar. S padanjem cen, trgovsko konkunco je dobiček gospodarstva vse manjši. Zato Semolič in družba, ne jahajte osla, če dobro jahate na konju. Plače pustite take kot so, ker kdor je sposoben, za te fičnike ne bo delal več.

Zgleda da nas v Sloveniji nič ne nauči kaj šele izuči pa bi bil že čas da nas bi

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Če jahate konja težko presedlate na osla”

  1. Stric Marč pravi:

    Na vse plače so enaki šrocenti prispevkov, le dohodnina ima lestvico, ki je odvisna od zneska bruto plače. Na bruto palčo so prispevki za delojemalca 22,10 % in za delodajalca 16,10 %. Skupaj na bruto plačo znašajo prispevki 38,2 %. Odnos neto plače in strošek delodajalca ( bruto bruto) pa je res v razhmerju 1,50. Ker gre večina od skupnega prispevka (38,2%) večinoma za pokojnine (PIZ 24%) in za zdravstvo (13%), pa sta oba brez denarja, se bodo prispevki lahko zmanjšali, ko bodo prevzele breme pokojnin in zdravja zasebne zavarovalnice in skladi, pač po želji koristnika usluge. Takrat se bodo lahko obdavčitve plač bistveno znižale, saj se bo država otresla pomembnega stroška. Ali si to res želimo?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !