Tomaž Mahkovic pesniški bohem

Tudi take bisere dragi moji premore Slovenija.
Gospod bohem, ki nikoli ni imel omembe vredne službe
( priložnostna dela )
živi kot bohemi živijo. Da živi od prodaje svojih pesniških zbirk, je malo verjetno. Bolj od socialne podpore.

Uspel mu je danes neverjetni met, delavnica Haikujev na literarnih srečanjih, a niti v izbor zbornika 100 oi jskd Tolmin ni prišel.
Živi v Ilirski Bistrici. O njem ne piše noben resni časopis. Niti kot predavatelj na literarno šolo jskd ni nikoli vabljen. Ima pa vso pravico tako živeti.
Koliko dni bi tak bohem zdržal zaposlen v domu upokojencev?

Pred leti je dobro živel od enigmatike. Da zdaj je malo verjetno.
Če vse to resno premislimo, moraš imeti v tej državi vsaj minimalno plačo in živeti pri starših, da za silo preživiš. Od bohemstva zelo težko.
Človek bi rekel da bi mu vsaj pri filmu uspelo kje pa!
Koliko služb je za take boheme na voljo v Ilirski Bistrici s nadpovprečno brezposelnostjo in stečaji velikih podjetij?

Lahko je sanjati, da postanemo velik pesnik, pisatelj a od tega v Sloveniji, ki nima trga lahko samo sanjamo. In da združenje Primorskih književnikov najema take perle za predavatelje, bog se usmili.

A kdor Mahkovica, pesnika s nekaj pesniškimi zbirkami in amaterskega igralca in organizatorja literarnih večerov pozna, ve vse. Za razliko od Marka Breclja, ki je komi je Popovič zaprl njegov mladinski klub vsaj v penzijo šel, bo ta pri Mahkovicu, ki nima niti minimalne penzijske dobe to težko. Njegove objave v pesniških revijah, ki so skoraj vse propadle so slaba referenca. Tudi jaz imam objavo v mentorju, ki slovi kot elitna pesniško literarna revija, pa do tega niti beliča nisem dobil.

Sem pa odločno odklonil socialno podporo, in se vrat sociale ne približam na manj kot 5 metrov. Delam znam imam redni dohodek to največ šteje. Zanimivo, ko sva še prijateljevala, in sem ga po telefonu spodbujal, naj vsaj za Toti list piše, se mu še to ni dalo. Je pa Mahkovic predavatelj haikujev, ki mu niti v edini zbornik haikujev letos ni uspelo priti.

Kaj več dodati nima smisla

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Tomaž Mahkovic pesniški bohem”

  1. branko pravi:

    “pesnika s nekaj pesniškimi zbirkami ”

    ali ni pravilno “pesnika Z nekaj pesniškimi zbirkami ” ?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !