Slavlenje zaščitnega zakona

Slavljenje zaščitnega zakona, ki je bil 23 februarja letos star 15 let, je sveti gral zamejskih krovnih organizacij. Edino, kar mu je uspelo, so uradi za komunikacijo s državo Italijo v Slovenščini. Da bi kaj naredil za Slovenske obrazce za dohodnino, smeti in nepremičnine, to pa res ne.

A prof. Samu Pahorju, novo dobnemu Čedermacu in narodnem junaku sodobne Italije, ki kljub temu da ni pravnik, in je obup Italijanskega pravosodja, s svojim neizprosnim bojem za uzakonitev Slovenščine kot uradnega jezika republike Italije dosegel ustavno razsodbo, nadgradnjo zaščitnega zakona že leta 1996! 5 let pred sprejetjem zaščitnega zakona. Ta uredba omogoča Slovenske obrazce na zahtevo, in popolno dvojezičnost. Kot pravi prof. Pahor v Delovem pismu bralcev, 27 februarja je osnova za vse to 6 člen o zaščiti manjšin Italijanske ustave. Ta na Apeninskem polotoku še nekaj velja.

Za vse nas, ki nismo pravniki, in nam gredo zakoni slabo, je prof. Pahor ena najbolj svetlih zvezd republike Italije. Zato, zaradi njegovega neizprosnega boja za enakopravnost Slovencev v Italiji, kakor tudi za vodenje političnega društva Edinost, predlagam Italijanski vladi, oziroma predsedniku Italije, da ga razglasi za častnega senatorja, doživljensko. Predsedniku Pahorju predlagam, da ga predlaga komisiji za odlikovanja za najvišje priznanje republike Slovenije.

Naj govore, kar hočejo, krovne organizacije za Slovence v Fjk niso za njih naredilo veliko, razen večnega jokanja da ni denarja.
Na srečo se je pojavilo še nekaj zavednih Slovencev, ki grejo isti boj za popolno uzakonitev Slovenščine v Italijanski republiki. Naj poudarimo Gandijevski pristop omenjenih, da so danes Slovenci v Fjk enaki s enakimi ni padel niti en daljnovod.
Taktika Nemcev na južnem Tirolskem je bila hitrejša in manj diplomatska, dosežena avtonomija Južne Tirolske popolna.
Prof. Pahorju se danes lahko samo zahvalimo za tisoče ur, ki jih je ob službi vložil v Čedermacev boj za enakost Slovencev v Fjk.

Kaj še preostane po vsem tem krovnima organizacijama?

Da se s večnih sej, ki ne rešijo nič, spuste na realna tla, in za začetek gredo do ustavnega sodišča Italije, da se odpre državni uradi za delo Slovencem iz Slovenije. In pokažejo dobro voljo, in začnejo s razpisi na zamejskih organizacijah zaposlovati Slovence iz Slovenije.
Predvsem naj se ne branijo prostovoljnega dela, kajne Igor Komel, kulturni dom Gorica, zakaj bi stregel beguncem, če sem lahko organizator v Fjk slovenskih organizacijah?

Mogoče se nam zde Slovenski obrazci v Sloveniji del kulture, v kateri živimo. Zakaj se pa potem Slovencem v Italiji do leta 1996 ni teh obrazcev ponujalo?

Slavljenje zaščitnega zakona, 5 let po Pahorjevem velikem uspehu,
Leta 1996 je zguba časa.
Slovenskim kulturnim domovom v Fjk predlagam vidno dvojezičnost, Italijanska besedila ne smejo biti večja od Slovenskih.
In nobene potrebe ni več, da Slovenci v fjk s državo komunicirajo drugače kakor v Slovenščini. Dobro voljo za začetek naj pokaže tudi levi župan Trsta Cosolini, s izobešanjem Slovenske zastave pred občino.
Prav tako naj bo na vseh Slovenskih šolah v Fjk poleg Italijanske še Slovenska zastava.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !