Smisel Romanja

Človek gre na pot, ker se želi srečati s samim seboj.

Oskar Simčič

Ko se človeku, kot meni zgodi delovni stop. Je čas za romanje, Jakobova pot, več različic je, se začenja v Franciji in konča v Santiagu de Compostelo. Simbol Jakobove več kot 800 km dolge poti, spoznavanja sam s sabo, je školjka, Simbol brezposelnih sonce. Kdo mi je kriv, če nisem hotel nadaljevati državno mizerno plačanega dela strežnika v domu upokojencev. Klic svobode, novinarskega duha, novih obzorij, je bil premočan. In Naceta Novaka Camino, ki sem jo ne vem kolikokrat bral mojim bivšim varovancem, dober iziv, da je za horizontom novo obzorje. Zdaj sem sončni romar, pri starših, doma.
Zato slovo od Vipave ni bilo težko.

Moje romanje od zavoda do zavoda za ljubi hruhek je težje od Svetogorske pokore, ki sem jo dal skozi v najhujšem nalivu.
To ni najtežje. Težje je spoznanje, da se nimaš v mestu vrtnic več na koga obrnit. Ng se je v zadnjih mesecih veliko spremenila, zdaj ne žicajo samo Romuni, temveč tudi Ng upokojenci. Enega sem speljal ta teden. Intelegenten model, a na fore ne padam. Če padeš, se lahko pobereš. In prav po zaslugi Naceta in Špele, novih moči Pn je v tem časopisu kaj brat. Večkrat sem že rekel, če me nihče ne bo vzel na delo, me pa bo Boscarol. Težava je samo ena, imajo že zdaj več kot 100000 prošenj. Koliko Pn? Vsaj 500 na mesec.

Odnos delodajalcev do invalidov? Do drugačnih? Ko te odpravijo na vratih? Da si prestar? Na srečo sem kar dober v izpolnjevanju anket, za 2 javno mnenjski agenciji. Plačujejo v trgovskih bonih. Vsaj tam ne rečeno ne. Napišeš zavodi projekt, pol pa ven padeš. Na pn ne zahajam več. V Tasičevi knjigarni na Delpinovi nisem bil več kot 20 let. Sem slučajno spoznal njegovo knjigarnarko. Zdaj je spet mesec vrtnic na Kapeli. Revije mladine ne berem že nekaj let, od takrat, ko mi je Botteri spet napisal, da mi ne more nič objavit. Pisma bralcev mi objavljajo povsod, tudi Prebliske v Dnevniku. Bera je dobra za razliko od lanske sušne. Pri Arčonovi na radio Robin bi mogoče šlo skozi, a redni imajo premalo dela. Tako mi je v mailu napisala.
Od Pn v zadnjih 10 letih nisem dobil niti enega maila.
Piši prošnje za delo. Žal fizično ne bo več, bolečine v desnem kolenu so prehude. Invalidska upokojetiev? Za to sem preveč zdrav in premlad.

Ostanite sončni, sonček je, ti pa skuštrana!

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !