Portret tedna Joji Sakurai svobodni novinar dolgoletni urednik associated press

Dragi moji, Joji, ki je službo urednika pri Londonskemu uradu Associated press obesil na klin, je bil lani en teden na dopustu v Piranu. V hotelu Piran. Že po nekaj dneh dopustovanja sta z ženo, prav tako Japonko, potrkala na vrata nepremičninske agencije, in kupila stanovanje v Piranu. S pogledom na morje. Če ni to ni krasno. Letos je Joji pustil službo urednika, in se pred 3 meseci stalno preselil v Piran. Pozimi bosta na japonskem potovala bosta po svetu. Joji, ki je bil za časa službe urednik Associated press, pravi za si želi pisat poglobljeno, ne samo novinarsko podajat dejstva. Ko je bil v Londonu, je poleg službe urednika pisal za Financial Times in študentski časopis univerze Yale global. Na srečo je žena Tomomi modna oblikovalka, pogosto potuje v Tokio, kjer nabavlja modne vzorce in materiale. Dela doma. Za razliko o Joja, ki ima veliko novinarskih vzorcev in materialov, a mu na žalost še ni uspelo dobiti nobenega Slovenskega medija, za novinarsko sodelovanje. Piše pa o njem Planet siol.

Pravi da je v novinarski branži težko, in če imaš stalno novinarsko službo, je ne zapuščaš kar tako. Želi da mu uspe kot samostojnemu novinarju in piscu. Rad bi bil sam svoj gospodar. Njegova največja težava je stalno bivanje, ki ga je dobil šele pred kratkim. Zato je še vedno brez široko pasovnega interneta, uraduje kar po Piranskih lokalih. Za nas domorodce, ki imamo stalno bivanje po defoltu, je nerazumljivo, da se niti v knjižnico ne more upisati. Še težje je razumet da na oddelku za tujce Piranske upravne enote nihče ne govori Angleško. S prijazno gospo komunicirata v Italijanščini, ki jo oba govorita. Nerazumljivo je urejanje državljanstva tujcev pri notarju, kar kar nekaj evrov stane. Omenja prijateljstva, ki mu jih v Piranu ne manjka, medtem ko v prestolnicah sveta, kjer je živel, še sosedov ni poznal. Navdušen nad slovenijo, njeno majhnostjo in odprtostjo.
Ugotavlja pa, da so Slovenci kritični do svoje domovine, in o njej govore tudi negativno. Joju želimo vse najboljše v najlepšem poslu, novinarstvu, ni lahka, a je lepa. Tipkovnica zna bit hudičevo trda.
Upamo, da mu bo v Slovenskih medijih vsaj toliko uspelo kot Kanadskemu Slovencu, profesorju in pesniku, Tomu Ložarju in Zda ambasadorju, filmskemu piscu in Slovencu po poklicu Joeju Valenčiču.
Ni pa presenetljivo, da je bilo prvo Slovensko ime pred njegovo selitvijo v Slovenijo Slavoj Žižek. Analitičnih novinarjev vedno manjka, zato so Joju na široko odprta novinarska vrata. Upamo da tudi v Sloveniji. Svetovljani pa so najboljši ambasadorji Slovenije doma in v tujini, najmanj kar bi mogla Slovenska državna birokracija urediti, da se Slovenskim ambasadorjem uredi papirje za bivanje v Sloveniji.

Tudi po Jojevi zaslugi ve za Slovenijo in njene lepote več tujcev, kot bi jih sicer. Prav zato je Joji Sakurai vreden avdience pri Piranskem županu, Petru Bosmanu.

Leta 2005 je bil prof. Tom Ložar nominiranec za izjavo leta bobu bog Dnevnika Večer

Med desetimi finalisti, ki so rekli bobu bob, so bili poleg Kanclerja tudi profesor Tom Ložar

Je hudič, veste, ti se staraš, študentke so pa vedno dvajset, devetnajst, osemnajst

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !