Svoboda rožljanja s orožjem

Če kaj omejuje svobodo – je to svetovni terorizem. Pa naj se imenuje islamska država ali neuspel vojaški puč. Če temu dodamo še teorijo zarote ogrožanja tragično preminulega nemškega internetnega multimilijarderja, je kaos popoln. V samo treh dneh so izginile tradicionalne novinarske kisle kumarice, redakcije črne kronike pokajo po šivih, v medijih se odpoveduje že planirani dopusti zaradi večnih izrednih razmer, pa daj no, a bo končno mir?

Če kaj moti zaslužen poletni mir, so poletne teroristične novice.
Ni nujno, da dvigajo naklade, ker v vse splošni teroristični psihozi je to, kar si bralci in bralke ne žele brati – medijsko produciranje teorij zarot. Zgleda, da nekateri naši novinarji in novinarke preveč berejo nemško Bild rumenilo. Tista številka v 70 letih, ko je Tito dal Jovanko na hladno, je dosegla rekordno naklado, čez 10 milijonov izvodov.
Pred kioski na Avstrijski meji km kolone naših. Težava med takratno številko Bilda in najnovejšo je, da se novice o Jovankini odstranitvi ni dalo v bivši Jugi nikjer uradno dobit. Danes, ko se skoraj vse prebere na internetu, ni novica, če neko letalo dol pade. Ali je nesreča ali ne, bivši nemški multi milijarder ni Tito. Če ga je toliko skrbela lastna varnost, ne bi tako šparal, bi se raje vozil z veliko hitrejšem in varnejšim falkonom. Ki ima vse zaščitne sisteme, od odmrzovanja do vremenskega radarja. Tako pa bo uboga Dumančičeva in njen snemalec Maček, ki sta cel dan zgubila zaradi enega padca letala, toliko padla pod poklicni stres, da bosta namesto dopusta rabila rehabilitacijo.
Že v prvem poročanju Dumančičeve je bilo očitno, da stresa ne obvladuje več, govorila je precej čustveno, uspelo ji je povedat bistvo, saj je nanazadnje prekaljena dopisnica. V takih primerih je za dopisnike tv, ki pokasirajo največ terena in stresa, najboljša bolniška.
Mogoče ne bi bilo slabo, če bi parlament sprejel zakon, da se ob najtežjih razmerah ne pošilja lokalnih tv dopisnikov in snemalcev na kraj groze. Saj bi lahko vse skupaj posnel službeni snemalec Slovenske vojske. Slovenska vojska ima za svoje potrebe lasten tv studio, snemalce in novinarje. Zanimiva je tudi zgodba Postonjske dopisnice Renčovove, ki je morala 10 dni žleda oddelat, dopusta ni mogla dobit, bolniške ni hotela. Je pa toliko raje jokala v tv kamere, kako hudo ji je bilo 10 dni s družino zdržat ob svečah in kamp opremi v mrzlem stanovanju v bloku. Je res tako hudo s 1500 Evri mesečne dopisniške
Plače najeti za 10 dni topel apartma?

Na medijih je, da nehajo plasirat teroristične in črne kronike kot vroče, udarne in na prvih straneh. Večina bralstva je štufa enih in istih slabih novic, če je te dni kaj dat na prve strani, pod vroče, udarno in tako naprej povišanje odkupne cene Vipavskih breskev.
Srbski Fructal, kapo dol! To slovenskemu Fructalu ni uspelo nikoli.

Na nas je, da živimo že enkrat normalno življenje, nič nimamo ne s is,
Ne s vojaškimi državni udari, ne padci letal. In oblačenje Dumančičeve v uniformo uprave za reševanje je cirkus. Drugič naj raje gre na bolniško, njen Maček pa naj raje nariše kako sliko, saj je tudi ljubiteljski slikar.

Svoboda je tudi to, da nam ni treba ne poslušat ne spremljat slabih novic. Večja verjetnost je, da nas povozi avto, kot da smo udeleženci dnevnega medijskega serviranja teroristične kronike.

Svoboda je predvsem mir, in ne nenehno medijsko ustvarjanje izrednih razmer. Medijska provokacija – s islamom ni heca.

 • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Svoboda rožljanja s orožjem”

 1. cinik pravi:

  Generalno se z zapisom strinjam.
  Nikakor pa glede tega kaj in kako je posloval Fructal dokler je bil slovenski.
  Pa tudi sedanje povišanje cen ima razlog. Po drugi strani pa se pozanimaj koliko
  dreves breskev je bilo posekano ko srbski Fructal ni odkupoval breskev in je izsiljeval
  cene s primerjavo tujih.

 2. Pohajalka pravi:

  Seveda bi bil že čas za malo miru pred senzacijami – ampak saj je tako zaradi odzivov ljudstva, novinarji pač ugajajo naročnikom …

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !