Bi živeli v najrevnejši slovenski občni

V Osilnici, kjer so pred dnevi zaprli podružnično šolo, slavnostno otvorili bankomat. Povprečen dohodek prebivalcev je dober minimalec, stopnja revščine najvišja, brezposelnost čez 20 % , enako število infrastrukturno neurejenih hiš. Število prebivalcev med vsemi občinami v Sloveniji najnižje, komaj dobrih 370 ljudi. Od teh 2 šolarja in največ 3 študentje.

Takim krajem lahko rečemo tudi vukojebina, sploh zato, ker je spletna stran občine brez turističnih informacij in znamenitosti. Te lahko preberemo na wikipediji. Za razliko od sosednje turistično razvitejše kostelske občine s kostelskim gradom v občini Osilnica je turistična ponudba manjša, a je. Zasebne sobe, hotel, kamp, trgovina in gostilna.
Celo zdravstveno postajo premore občina Osilnica. Z zaprtjem podružnične šole ima občina 1 zaposleno manj. Občina Osilnica je izgubila pošto, banko in podjetje. Od 3 otrok, ki naj bi šli v podružnično šolo Osilnica, se je družina enega otroka pred začetkom šolskega leta preselila v bližino osnovne šole Fara pod katero je spadala podružnična šola Osilnica. Ostala sta 2 šolarja ki ju bo kombi vozil v 25 km oddaljeno Faro. Na srečo je sosednja hrvaška vas s podružnično šolo in vrtcem oddaljena 1 km tako da za ta 2 otroka težav ne bo. Mladi se iz občine Osilnica izseljujejo, prebivalstvo se stara, občina tudi na spletni strani vlaga velike napore v izgradnjo doma upokojencev.
Ki pomeni nekaj 10 novih delovnih mest in dostojanstveno staranje obnemoglih.

Edine službe v občini so v turizmu, od maja do oktobra, v trgovini, gostilni in na občini. Večina aktivnih prebivalcev občine Osilnica dela v občinah Gorskega kotarja. Za slab minimalec ker so hrvaške plače slabše kot slovenske. Težava je tudi ne odprta hrvaška meja, ker hrvaška še ni v Šengenskem sistemu. Policijska kontrola najverjetneje je maloobmejni prehod Osilnica Čabar ponoči zaprt.
Če domačini s prehodom meje nimajo težav, se zaplete pri turistih, kar sem na malo obmejnem prehodu Obrežje Bregana s 15 minutno policijsko kontrolo sam okusil pred 3 leti. 0,80 evra za dovolilnica za prehod meje na hrvaških malo obmejnih prehodil je za družine, ki grejo skozi te kraje na hrvaško kar velik strošek.

Velike prihodnosti občina Osilnica s zaprtjem podružnične šole nima
najbolje bi bilo občino ukiniti in jo priključiti Kostelski. Res pa je, da je s izgradnjo regionalne ceste Osilnica 16 km bliže Kočevju. Čez leta se zaradi odhoda mladih in staranja prebivalcev lahko ugodi, da bo v občini Osilnica več medvedov kot ljudi

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !