Nivo zamejske slovenščine

Priliko sem imel, srečati 3 dame zamejskega visokega intelektualnega kroga, se pravi s slovenščino ne bo nobenih težav. Pri prvi dami drži.
Starejša, a še pri zdravju pravoverna Tržačanka, ki je prišla na Sežanski kolodvor iskat moža, ki je šel na izlet v Ljubljano s vlakom. Vzel sem si čas zanjo, a doživel njen monolog. O Primorskem tedniku ni imela prijaznih besed, nivo Slovenščine je tam katastrofa in se slabša. Predlagam ji spremljanje tv Slovenija na spletni strani tv Slovenija, a me ne posluša.

Naslednja je urednica založbe mladike, visoko šolana dama desne provience, ker se levičarji na vratih založbe Mladike, če niso prišli kupovat knjig lahko samo obrnejo. Povezovalka literarnega večera njihovega najbolj plodovitega avtorja. Njena slovenščina naj bi bila na visokem nivoju, a se kar naprej ponavlja tako in tudi. Ves čas govori v nedoločniški obliki, ki je noben matični Slovenec in Slovenka ne uporablja več. Kot dober retorik sposoben navezave stika s vsemi, od klošarja do papeža s njo navežem stik. Se predstavim, omenim da smo jim pred leti precej knjig Murva fabianijevih prodali. Je zadržana, a beseda kljub se nanese na Primorski dnevnik. Spet katastrofa, kje je lektor in v tem stilu. Mislim da stanje slovenščine na Pd ni katastrofično je pa slabo.

Tretja je zamejska pesnica, ki pozna pisatelja Alda Rupla, s končano Goriško srednjo Slovensko šolo. Govori boljšo slovenščino kot sam, jo pohvalim. Ves čas mi predava o pravilni rabi slovenščine, nekoliko bolj spravljiva o nivoju slovenščine na pd. Ena redkih zamejk, ki sploh še gleda slovenski program na Rai. V Sloveniji ga ne gleda nihče.
Ko ji omenim ip tv in četvorčke se njeno visoko znanje konča!
Sem se s vsem njenim povedanim strinjal.

Kaj naj na to poreče dolgoletni urednik in nekoliko prezgodaj upokojen nekdanji urednik Slovenskega programa rai v trstu Marij Čuk.
On vsaj s 2 zadevami, če ne več, nima nobenih težav. S bivšo uredniško plačo, trikratniku plač Pd in penzijo. S tako podlago je lažje pesnit, in se prebit v polfinale pesniškega natečaja. Eden redkih, ki pogovora ne začne s krizo. Medijska kriza je v Sloveniji zagotovo, o tem ni dvoma, Slovenski dnevniki gredo gor za 10 centov. Kar je več od 2% letne inflacije. In če govorimo o četverčkih, je govora o ip storitvah.

S tujkami, kot je časnikar in podobno, so med zamejskimi Slovenci velike težave. Naj bralcem in bralkam Pd povem, da si lahko nivo slovenščine preverijo na Filozofski fakulteti. Marsikakšnemu slovenskemu zamejcu in zamejki ne bi škodila poletna šola slovenščine na filozofski fakulteti v Ljubljani.

Sodobna Slovenščina poskuša stavke oblikovat čim krajše, s manj besedami in predlogi, kot italijanščina. Dobro znanje slovenskega jezika zahteva poljudni slog. In ne tehnično slovenščino, s dolgimi stavki in tujkami.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !