Mediji radi pretiravajo

Zgodila se nam je še ena osebnost Primorske, in zmagovalca sta prepričljivo pobudnika postavitva spomenika žrtvam Doberdoba dr. Vasja Klavora in Igor Komel. Prireditev so organizirali vsi trije Primorski mediji, Primorske novice so vsak mesec predstavile po eno osebnost meseca, včasih tudi v paru. Prireditev je bila v Kosovelovem domu v soboto, 21 januarja zvečer. Naslednji dan smo si posnetek prireditve lahko ogledali na tv Koper.

Dvorana ni bila polna, kot so dan prej zatrjevali, polna do zadnjega kotička. Niti glasbeni gostje, niti voditelja, niso dosegli slave podelitve
Oskarjev. Da marsikoga iz zamejstva zaradi projekcije filmov na tržaškem filmskem festivalu ni bilo, je jasno. Da novinarji in novinarke niso ravno pogosti na tovrstnih prireditvah, je razumljivo. Da je bila osebnost meseca marca lani Poljanka Dolhar, ki izvira iz znane in ugledne družine Dolhar, ni presenečenje. Prvo zaslužna za delovanje slovenskega kluba, ki organizira številne prireditve v narodnem domu in povezuje vse Slovence svoje poslanstvo za Slovence opravlja amatersko. Je novinarka Primorskega dnevnika.

S svojo začetno izjavo, ob predstavitvi svojega delovanja, za katero je bila nominirana, Mediji radi pretiravajo nas je nasmejala. Na srečo resni mediji do pike natančno podajajo in nastavljajo ogledalo svetu, kakršen je že. Vsak, od nas, ki se odloči za trnovo pot poklicnega novinarstva, ima bolj kot s štofom težave s uredniki in urednicami.
Biti obveščen, informiran, pa tudi seznanjanje s bolj poglobljenimi novinarskimi vsebinami, kot so komentar, polemika, glosa je poslanstvo vsakega resnega medija. Med te spada tudi Primorski dnevnik. Ko pa je govora o priznanjih rednih Pd je bolje uporabiti naš ali naša. Kako pa slovenščina zamejcev, nominiranih za osebnost leta? Ker nočem zgubit prijatelje in objave na Pd, ne rečem nič.

Prireditve osebnost leta rade povezujejo, čeprav je bilo brez lastnega prevoza iz Sežane v Trst lažje in hitreje priti za časa Avstro Ogrske s konjsko uprego. Žal je to realnost, pa če priznamo ali ne. Sta pa mesti Sežana in Trst kljub 15 km oddaljenosti zaradi slabih javnih povezav še vedno nepovezani. In ni važno, ali si levi, desni ali sredinski, enako težko je za preživetje na obeh stranem meje. Ni problem najhitrejši internet ali najboljši pametni telefon, problem so službe.

Kanalska dolina, od kjer izvira družina Dolhar, je zame in še za marsikoga raj na zemlji. Zaradi bližine Kranjske gore, mojega drugega doma, sem tam pogost gost in pohodnik.

Tomaž Švagelj
Publicist

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !