Saga o najboljšem sosedu

Sosedov si ne moremo izbrati, da pa bomo tudi v bodoče nakupovali v najboljšem sosedu, nismo vsi prepričani. Že novica, da je Ns plačeval Pik Vrbovec surovine, a zato ni dobil nič, nas dvigne!

Poslovni rezultati Ns so slabi, Agrokor ga je obral do kosti.
Ns je pač kolateralna škoda prevzema Agrokorja s obveznicami družb tveganega kapitala. Že zdaj je Agrokor brez večine lastniških deležev v živilski industriji. Ki jo je prevzemal na enak način kot Ns.
Od Agrokorja ne bo ostalo nič, v nekaj mesecih ne bo imel niti svojega nebotičnika več, banke s ogromnimi dolgovi do Agrokorja bodo večinski lastniki Agrokorjevega inperija, dobavitelji bodo potegnili kratko, ostali blokirani, dobili od Agrokorja ne od bank ne bodo nič.

Odpuščanja v Agrokorjevem imperiju bodo šla v tisoče, pri Ns pa v stotine. To je voda na mlin diskontarjem, ki imajo več kot tretjino tržnega deleža v Sloveniji, kak procent manj pa na Hrvaškem. Ni niti treba več brati novic o Agrokorjevem polomu, niti Alvarez, strokovnjak za podjetja, ki poslujejo s tveganim kapitalom, ga ne bo rešil. Banke bodo panično prodajale vse, kar je blizu in daleč Agrokorjevega lastništva, in čimprej poskrbele za izbris Agrokorja iz sodnega registra.

Stečaj Agrokorja ne bo niti potreben, nikoli plačani dolgovi dobaviteljem in bankam bodo šli v milijarde Evrov. Najverjetnejši lastnik Ns po kolapsu Agrokorja bo eden od diskontarjev, ki pa bo najprej poskrbel za odpuščanja. Trgovina, vsaj taka kot sta se je šla Ns in Konzum, kjer nobeden še vedno ne dela vsega, kot pri diskontarjih, ima štete dneve. Delež za plače v novem konzumu in ns bo padel 14 % na največ 7 %

Vse trgovine Ns in Konzuma v krajih pod 5000 prebivalcev se bodo zaprle v nekaj mesecih. Ostale bodo večje trgovine in hipermarketi.
Ob tem novica o padcu brezposelnih je samo lifting sončne, že v nekaj tednih bo prejšnja številka. O gospodarskem okrevanju ne v Sloveniji, še manj pa na Hrvaškem še dolgo ne bo ne duha ne sluha. Zaposleni v bivšem agrokorja in Ns sosedu bodo pristali na goli riti. In ob vsem tem je povsem nepomembno, da se je vsoda Mercatorja zapečatila v Janševi pisarni. Od vseh direktorjev ns pa je bil Zoki edini, ki Ns ni izčrpaval.

Nakupovali bomo pač pri diskontarjih, saj je več kot neumno nositi svoj denar trgovcem v ramingu. Pa tudi predraga sta, za nas reveže. V diskontih dobiš vse za mali evro, res ni nobene potreba tekaj k ns in v Konzum.

Več kot 1570 post Lordwales blog

Tomaž Švagelj

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !