Knjižnica v Kozini

Bi se lahko mirne duše preimenovala knjižni kotiček pri Patri, ker se brez požrtvovalnosti diplomirane francistke Patricije Dodič tam ne bi zgodilo toliko knjižničnih večerov, kot se. Drži, drugje po Kozini lahko s lučjo pri dnevu iščete karkoli kulturnega, razen kulture pitja po številnih lokalih ne boste izven knjižnice našli nič. Se najde občinski svetnik in šteje šolde, ki jih občina Hrpelje Kozina namenja javnemu zavodu Kosovelova knjižnica Sežana. Boljše delo za mizerne šolde?
In potem občinska uprava iste občine melje, kaj bi in kaj ne bi.
Noben predlog ne gre skozi, tudi več ur odprtja in več programov za te šolde, bo težka.

O tem na dolgo in široko odlična novinarka Helena Race, kaj lahko s to finančno mižerijo spremenimo? Kadrovske podhranjenosti Kosovelove knjižnice nikakor ne, občinski svetnik pa naj raje kaj pametnejšega počne. Če bi živeli po normativih, potem nam preostane samo še severna Koreja, knjižnice so za lokalno skupnost neprecenljivega pomena. Če pa še rešijo s svojimi programi, knjigami in ostalim ljudi pred raznimi zlorabami, toliko bolje. Še vedno bolje ure v knjižnici, kot po lokalih in na cesti.

Zato draga Helena, najbolje je vprašati obiskovalce Kosovelove knjižnice o predlogu občinskega svetnika občine Hrpelje Kozina, če je res, da omenjena občina preveč plačuje za Kozinsko knjižnico? Meni se zdi, da glede na vse stroške, prej premalo, kot preveč. Matematika mi ne gre najbolje, toda teh 100000 evrov zagotovo ni prevelik strošek za kulturo, občine ki dobiva tudi koncesnino od igralnice. Omenjeni svetnik bi moral prešteti svojo sejnino, ki gre proti 2 evrskim jurjem na leto, in mogoče kaj primakniti iz sejnine za Kosovelovo knjižnico? Če bi to naredili še njegovi kolegi in kolegice, potem bi občina Hrpelje Kozina lahko zmanjšala financiranje Kosovelove knjižnice.

Le čevlje sodi na Kopitar, je pred davnimi leti ob polemiki s literarnim kritikom rekel dr. Fig. Zanimivo, omenjenega občinskega svetnika nič ne moti visoka sejnina, ki je zdaj nekaj manjša kot pred leti, a še vedno v višini socialne podpore.
Lokalni politiki se spoznajo na vse in nič, za šalterjem po knjižnicah na srečo ni treba nobenemu delati.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !