Dvojezičnost v Novi gorici

S odprtjem nove stare kavarne v nasedli naložbi Eda center smo dobili mačka v žaklju. Zakaj Angleško ime kavarne? Zakaj dvojezičnost, Italijani dobro znajo tistih nekaj Slovenskih besed, zato ni nobene potrebe po gelatijih in ne po dolče. Pred leti odmevna afera la čevelj, nas ni izučila.

Nova Gorica nima uradne dvojezičnosti, je pa pri novi stari kavarni Eda stolpnice pozitivno vsaj to, da sta oba jezika enakopravna. Dobro razumemo tudi Slovenci, Primorci tistih nekaj besed, s katerimi nas vabijo trgovci in gostinci. Slabše je v nkbm na Kidričevi, poleg tega, da za vse zahtevajo osebno, še ograjen koridor za dostop do okenc. Zasebnosti komitentov s tem ni nič več?

Drugače ostaja nova Gorica taka kot je, občanom in obiskovalcem prijazno in varno mesto, dokaj zeleno, s zastonj mestnim prevozom, mladim županom, ki se trudi ustreči vsem. 70 let Nove Gorice kar dvakrat pred občino in knjižnico obeleženo. Medgenaricijski center da, a za vse, ki zmoremo, je bolje, da smo čimveč doma, in doma čimveč naredimo zase in družino v Novo gorico pa gremo po nakupih, na kavo in klepet v knjižnico, po kakšno knjigo tam, pa še primorske lahko tam zastonj preberemo. Problem klošarjev v Novi Gorici bo rešen tisti trenutek, ko bodo namesto zavetišča dobili stanovanje, obvezno zdravljene proti alkoholu, in delo v javnih delih.

S toliko opevanim trgom Evropa malce institucije pretiravajo, pozabljajo pa, da je to kraj v Novi in stari Gorici, ki ima največ nadzornih kamer. Tam se varnostnih agentov kar tare, zagotovo to ni kraj, kjer bi lahko v miru meditirali in razmišljali, saj nas pasivno več čas kontrolirajo. Kamere v centru Nove gorice vandalizma ne bodo odpravile. Bodo pa ga zmanjšale kar je dobro.

S novo tržnico nič ne kaže, ta ki je, na dvorišču Pn ni na najboljši lokaciji, a vsaj pokrita je. Trgovcem v centru trda prede, težave najboljšega soseda utegnejo pospešiti zapiranje marketov v centru. Območje trgovske hiše rabi prenovo. Integracija s staro Gorico da, nujno je treba razširiti industrijsko cono na območju nekdanje vojašnice na svetogorski ulici. Bolj kot projekte rabita obe mesti nova delovna mesta, in skupno mestno policijo. Problem beguncev naj se rešuje skupaj dobra poteza je namestitev mladoletnih beguncev v dijaškem domu v Novi Gorici.

Pa še ograja na Kolodvorski ulici naj se odstrani

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !