Niso vsa jajca zdrava

Zdaj, ko so milijoni jajc okuženi s insekticidom, je hudič vzel šalo.
Ne samo da taka jajca ni zdravo jesti, tudi gospodarska škoda zaradi umika milijonov jajc iz zamrzovalnikov trgovskih verig, kot sta Lidl in Hofer, in ostalih trgovcev, je ogromna.

Levji delež škode bodo utrpeli proizvajalci, kurje farme, največ baterijska reja, manj talna in eko reja, kjer se je rabilo manj omenjenega insekdicida. Največ se ga je porabilo v intenzivni reji, za razkuževanje, a insekticid je preko krmil prišel tudi v jajca. Na srečo s insekticidi okuženih jajc v Slovenskih trgovinah vsaj uradno ni, čeprav nihče kaj preveč ne kontrolira, katere insekticide za razkuževanje rejci uporabljajo.

Najbolje je kupovati doma pridelana jajca, po ceni 2,5 Evra za 10 jajc, a to je za marsikoga preveč. Večina potrošnikov ne glede na globino žepa pač raje kupi najcenejša jajca iz baterijske reje, v diskontih, za dober 1 Evro za 10 jajc. Jajca talne reje se dobijo v diskontih že za 1,7 Evra. Pozdraviti velja odločitev Lidla, da jajc baterijske reje ne bo več v prodaji. Ob vseh kemisih se ta jajčna zgodba zdi obrobna, a ob zastrupljenem okolju še zastrupitve s insekticidom? V globalnem svetu, kjer je vse podvrženo dobičku, proizvajalci ne izbirajo sredstev, kako za čim manj iztržiti največ.

Še zdaj odmeva dodajanje melanina Kitajskemu mleku, kazni za goljufive mlekarne so bile mile. Dokler se zaradi jajčnega insekticida ne bo nič zgodilo, bodo tudi zahodno Evropske inšpekcije v glavnem izločale okužena jajca iz prodaje, in zapirale farme, in proizvajalcem izrekale mile kazni. Ko pa bodo žrtve takrat bodo izredne razmere.

Nas nobena afera s okuženo hrano do sedaj ni izučila? Kaj pomagajo vsi eko krogi in civilne anti kemis iniciative, če so naši žepi plitvi, plače in penzije male, trgovci pa zviti. Saj kontrolirajo v neodvisnih laboratorjih, zlasti diskontarji pred uvrstitvijo hrane na police zahtevajo od dobaviteljev vse certifikate in kontrolne izvide laboratorijev in dokazila o integrirani pridelavi. A kaj to pomaga, če se uporablja dovoljene insekticide, ti pa pridejo v jajca? Če jih ne bi, bi ogromno kur šlo v kurja nebesa in ker vsaka kura stane, se pač uporablja dovoljene insekticide!

Ki se dolgo razgrajajo, in radi pridejo v hrano.

Kakorkoli obračamo, in obrnemo, najeba vedno kupec. Saj se na kmetih vse dobi, a za pošteno ceno. So naše plače in penzije poštene?

V lopovski državi, kjer živimo, je poštenje in etika pri proizvajalcih hrane pod kritiko.

tomaz.svagelj@gmail.com

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Niso vsa jajca zdrava”

  1. Stric Marč pravi:

    Insekticid fipronil se je kar dolgo uporabljal v kmetijstvu, dokler niso rabo omejili zaradi pomorov čebel. Dolgo se je uporabljal za zatiranje kurjih uši. ki se prenašajo iz živali na žival predvsem pri talni in prosti reji, ko se živali lahko gibljejo. Šle ko je zakonodajalec predpisal dovoljene količine insekticida v npr. jajcu, je nastal vik in krik ob prekoračitvi. Desetletja pa smo takšne zastrupljene jajce uživali. V moji mladosti so se kure popantakanale ( DDT), če so imele uši. Tudi v vojski so nas popantakanali. Koleradskega hrošča smo kar z golimi rokai posipali po krompirju s pantakanom /DDT). Pa si dokler niso ugotovili stranskih učinkov, ni nihče belil glave. Pa smo še vedno živi in glej ga zlomka, povprečna starost narašča kljub naši grešni preteklosti.
    Prav je, da nova spoznanja o škodljivosti snovi damo v zakonodajo, prav je, da se neoporečnost kontrolira, vendar pa je histerija ljubiteljev zdravega življenja pretirana, kadar se zasledi določena prekoračitev, saj ni dolgo tega, ko smo omenjene strupe uporabljali neomejeno, brez vsakega nadzora.

  2. Nevenka pravi:

    Če se prav spomnim, so pri nas umaknili s polic samo zavitke s kuhanimi jajci, ki niso bila domačega porekla. Se pa popolnoma strinjam z mnenjem, da najbrž naša prehrana ni dovolj nadzirana, kljub predpisom. Ne uvoz, ne pridelava. Posledice novejših preparatov bodo znane kasneje. Napredek je vedno dvorezen, po eni strani te zastrupii, po drugi te zdravi – vsaj v taki meri, da se ljudem podaljšuje življenjsko pričakovanje. Nedavno sem gledala oddajo o bio prehrani in pridelavi – kako malo verjetno je vse res bio. Tako da, gotovo ne jemo prav zdrave hrane, tudi če se znotraj možnega trudiš zanjo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !