Najceneje je najdražje

Pogled na police trgovin s prvo, najnižjo ceno hitro pove, da so ta živila osiromašena, s minimalnim deležem maščob, in maksimalnim deležem ogljikovih hidratov, večinoma sladkorjev. To osiromašeno hrano trgovci, posebno diskontni, forsirajo vsem, saj je tako poceni, da si lahko več privoščite. Seštevek maščob, pretiranih sladkorjev in množica e pove, da smo dovolj bogati, da si lahko privoščimo 30 % doplačila, in že imamo polno mastna živila s manj sladkorji, in bio živila.

Nekaj Evrov več pri špeži, a za zdravje s tem naredimo največ.
Manj se bomo redili, uravnoteženo prehranjevali, počutili bolje.
Kako plačevati? S kreditnimi karticami, špežo kupujemo tedensko, tako se nam najmanj pozna na računu! Kaj lahko kupimo za 1 Evro? Skoraj vsa živila, celo hišne copate, kakšno kapo, spodnje perilo pa naj bo vsaj 3 dražje, da bo zdržalo tistih nekaj 10 pranj, predno bo šlo v kanto.

Socialna podpora ni nobena sramota, zanjo zaprosimo takrat, kadar nas vsi delodajalci na ne vem koliko prošenj odslovijo. Mogoče se teh slabih 300 Evrov zdi malo, a s nakupi živil, konfekcije in čevljev v diskontih trgovinah nam še ostane, če živimo v lastniški hiši v skupnem gospodinjstvu. Z zaslužkom s javno mnenjskimi anketami se da socialno oplemenitit. Niso to neki veliki zneski, vsaka anketa šteje. Najhujše je v tej državi čakanje, od skoraj nič čakanja v diskontnih trgovinah, pa do odmevne medijske tišine. Ni najhujše, če ni medijske objave, saj tako in tako ni plačana.

Koliko špež dobimo, če se odrečemo alkoholu, cigaretam, kavi in kar je teh reči, ni treba razlagat. Mogoče smo vsi, ki to prakticiramo čudaki, a živimo bolje, a besed limit, osebni stečaj, brez ficka ne poznamo. Sreča se skriva v malih stvareh, velikih nasmehih in objemih. Tudi v brezplačnih nagradnih igrah? Kako je kaj, ko dobimo pismo ali mail:
Zadeli ste v brezplačni nagradi igri bon v vrednosti 2000 evrov za potovanja, dohodnino plača organizator brezplačne nagradne igre.
Za ta znesek se že splača svojega šefa, če službo še imate, poslati v vse krasne, in odpotovati na rajske počitnice, niti s najboljšo družbo ne bo težav. Rekli boste, ta 2 jurja hitro gresta, a to je še vedno bolje, kot 3 mesece trpeti cele dneve v minimalno plačani službi. Prenosnik s sabo, izbere se najcenejše namestitve, v najcenejših Slovenskih termah ste lahko v dvoje za 2 jurja več kot 1 mesec, da se pa pogajati še za kakšen teden bonusa.

Sreča je na strani drznih, zato pokorno javljam, da sem še pripravljen hoditi v službo, a za minimalca nikoli več saj nisem mona, da bom cele dneve od doma, dobil pa za to figo!

Tomaž Švagelj
publicist

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !