Požar v domu upokojencev Črnomelj

Kar smo mislili, da se v Sloveniji ne more zgoditi, se je zgodilo. Zagorelo je v eni od sob omenjenega doma upokojencev. Najmanj 5 opečenih in poškodovanih, od današnjega dne dalje bodo odpovedi zaposlenih v domovih deževale kot dež. Pa kakšen smisel je tvegati življenje za minimalno plačo?

Moja odločitev, da za božič 2015 dam slovo domu upokojencev Vipava, je bila zame najlepše Božično darilo. Da je treba težavo varstva in oskrbe obnemoglih upokojencev reševati drugače, namesto jih trpati v prezasedene domove s premalo osebja, raje jih nameščati v varovana stanovanja in jim omogočati oskrbo na domu. Tukaj največ narede svojci če skrbijo zanje, in jih spodbujajo, k čim aktivnejšem življenju.
Ždenje v domovih ni nobena rešitev, družabni programi tam, vključno s telovadbo pa so premalo. Čez vikende in praznike so ti onemogli ljudje prepuščeni preredkim obiskom svojcev, saj preokupirano osebje preprosto ne zmore več. 2 zaposlena za cel oddelek čez vikende in praznike?

Da so plenice rešitve » dajte se kar v plenico » v domovih nehumane, oskrbnine oderuške, poslovna logika vseh domov pa dobiček. Kmalu v Slovenskih domovih upokojencev ne bo imel več kdo delat, minimalne plače so za tako težaško delo celo za migrante prenizke. Saj se da samo s nekonvencionalnimi oblikami dela zaslužit več, kot ostane od minimalne plače za mizerno plačano delo v domovih. Kriv pri tem požaru v Črnomlju ni nihče, želja vsakega, ki je zaposlen v domovih, če ni ravno na šefovskih pozicijah, je čimprej do tam. Nega obnemoglih, paliativa upokojenci prihajajo v domove v brezupnem stanju.

Kako se izogniti predragi oskrbi v domov upokojencev. V prvi vrsti, kot hiše v Trsti, čim bolj zdravo življenje, nič alkohola, cigaret, prepovedanih substanc, bio hrana ( ni tako draga ) nič saharoze
( cuker ) vsak dan zelenjava in sadje, meso in kar je teh reči.
Vsaka dan je potrebno prehodit vsaj tri km, vsaj 2 uri gospodinjit, naredit vsak dan vsaj 10 počepov, vrtnarit, kolesarit, plavat itd.
Tv inšpektor pop tv je razkril mizerne, nečloveške in nehumane razmere v Slovenskih domovih. Da se bodo razmere zaradi tega požara v domu v Črnomlju kaj izboljšale, dajte no, s novo zakonodajo bo še slabše. Ostane nam samo čimdalje ostati zdravi, in spisek domov, v katere ne poslati svojcev, se daljša. V Sloveniji je samo nekaj zasebnih domov kjer so razmere vzdržne.

Tomaž Švagelj
publicist

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Požar v domu upokojencev Črnomelj”

  1. stricmarc pravi:

    Lordwales. Včasih smo molili za hitro in lahko smrt. V bolnišnicah in hiralnicah pa so bile nune, ki niso gledale na plačo in uro, pač pa si nabirale doto za nebesa. Mimogrede; zaebno domovi so dražji in le za izbrance. Počasi , ko bo dovolj starih in premožnih, se bodo gradili senatoriji pa Zahodnem zgledu.
    Tisti, ki ne živijo zdravo, ne čepijo dolgo v domovih. Že v času gibljivosti , ko še ni demence in gibalne omejitve, jih pobere srce, kap in rak.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !