Rajske težave

Odkar so, dragi moji, rajske težave, so zagotovo, popolnoma jasno, težave na zemlji. Objaviti ali ne, je kakor trganje marjetice, sta pa bila prva prebivalca raja nedvomno Adam in Eva. Ne vemo natančno, kaj ju je, poleg sikajoče kače s drevesa greha ali jabolko v Adamovi roki, prepričalo v grešne zadeve. In tako sta dobila prvega potomca ali potomko, to ni znano, in ko je Bog osmi dan usvaril svet, to je bil kar dober uspeh. A težave so ostale, tako v raju, še bolj pa na zemlji.

Če razgrnemo zemljevid sveta, se svet že dolgo ne deli na črne in bele, Kavbojce in Indijance, premagance in zmagovalce, bolj na tiste, s debelim tošlom, in one, ki tenko piskajo. Še dobro, da človeštvo kljub ogromni nataliteti še proizvede dovolj hrane, ker nič ne kaže, da bo nataliteta, se upočasnila. Od jablane greha do današnjih dni, ko se človeštvo kocka s jedrskimi konicami, in tvega uničenje, je preteklo kar nekaj tisočletij. Rečeno, storjeno, kaj nam pomaga najnovejša tehnologija, če smo manj pametni, kot sta bila Adam in Eva, ko sta ustvarjala človeštvo. Težave pa imamo kar naprej, sami s sabo, kakor se težave pojavijo povsod, samo tam, kjer se ne bi smele, se rade pojavijo. Dela pri nas marsikaj ne, pa se svet še vedno premika.

Premik, da sekaj premakne, je pri nas težak in razen nekje v prihodnosti, se ne premakne kaj dosti. Vedno se najde dovolj modelov, ki mislijo, da so dovolj pametni in na poziciji, da lahko drugim krojijo svet. A taki modeli se radi proglasijo za šefe raznih portalov, od mode do literature, in oni so selektorji, kar ni po njihovi volji, to se ne objavi. Na srečo so taki portali lokalne narave in navadno ne presežejo občinskih mej. Tako ni nobene škode, če ti ne objavijo, ker šteje samo tisto, kar je objavljeno v prestolnici, Ljubljani, in v drugem največjem mestu, Mariboru. Saj taki modeli niti ne opazijo, da si verjetno bolj uveljavljen in objavljen kot oni, ki se imajo carje sveta.

Kredibilnost lokalnih portalov zmoti dejstvo, da se tam objavlja pod vzdevki, in za resnost in kvaliteto objav to pomeni, da so možnosti plagiranja. Za resnost objav šteje samo avtorska objava s imenom in priimkom, kjer se takoj odkrije, če avtor ali avtorica plagiira.
Zato dragi moji, nam vam lokalni fič firiči ne vzamejo volje do literarnega objavljanja, še posebno zato ne, ker taki modeli niso prav dolgo hodili na šiht. Resen urednik je lahko samo tisti, ki ima končano fakulteto in to dela poklicno. Zato temu modelu javno sporočam, da mi dol visi, če mi na tem lokalnem portalu objavi ali ne, objav imam dovolj, celo preveč!

Tomaž Švagelj
publicist
tomaz.svagelj@gmail.com

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Rajske težave”

  1. stricmarc pravi:

    Malo ne pa tvoje pisanje spominja na La Fontauna in njegove basni, kot je npr. Lisica in kislo grozdje.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !