Sežana mesto postala

Smeti pa rifjuti ( pravilno rifiuti ) tako v enem nakupovalnem centru, spet v drugem, katastrofa v wc, čistilke od nikjer, trgovec s živili tam tisti dan s enim kupcem manj. Takole čez palec najčistejši wc v Sežani, ki kani mesto postati ( samo kdaj ) na sončni, da pa je Trst blizu, opozarja jumbo plakat pri pumpi na železniški postaji. Smerokaza za Trst vsaj v centru Sežane ne boste našli, pa lahko iščete, kolikor vas je volja.

Kje si Jolka?

Ko grem ne vem katerič mimo Jolke na Partizanski, nasproti rdeče hiše in dopisništva Pn, je cela vrsta frizerajev, in takih in drugačnih salonov. Jolka jih je pred leti v mestu, ki ni mesto, naštela čez 20. Knjigarne Sežana seveda ne rabi, saj so knjige zastonj za članarino v knjižnici, ki se imenuje po največjem kraškem pesniku. S njegovimi bori je pač tako, da vsaj en profesor ni preveč navdušen nad njimi. Bori niso Kraško domorodni, nasadili so jih v drugi polovici 19 stoletja. In zdi se mi, da Sežani, mestu, marsikaj manjka, kak dober koncert kantri glasbe, če že premoremo Kosovelov dom. Leta 2016 je Sežana, mesto imela 5665 prebivalcev. Po številu nakupovalnih centrov in trgovin slovenski prvak, po javnem prevozu pa med zadnjimi mesti v državi. Da ima Sežana, mesto zaradi stečaja Kraškega zidarja, nasedlo naložbo, beri gradbeno jamo, v centru, ni naključje. Ima mesto duhov, bivši mejni prehod Fernetiči, kjer v spomin na neke boljše, po mnenju mnogih, čase samevajo betonske stavbe, in ena restavracija, vmes pa smeti, plevel in veliko asfalta, nikjer pa pločnika za pešce. Na platoju bivšega Kompasa, vsaj 3 metrska kanalizacijska luknja, ki so jo prekrili s stiroporjem. Če bo kdo not padu, potem bodo skakali vsi, dokler pa
se nič ne zgodi, bo tako, kot je. Ob mojem zadnjem obisku je bila ta luknja še vedno samo pokrita s stiroporjem. Da se je v 2 letih, kar me tam ni bilo, našel kak železni pokrov, dvomim. Če pa, kapo dol tistemu, ki je to rešil!

Še največja znamenitost Sežane je ena najkrajših železniških linij v Evropi, Sežana Občine, in je dolga neverjetnih 7 km. S vozovnicami tistih nekaj potnikov, veze s Goriško progo občine ekspes nima, ne pokrijejo niti elekrike, ki jo Simensonov električni vlak porabi. Sežana, mesto uradno ni dvojezično, a zlasti trgovci vabijo Italijanske kupce s Italijanskimi napisi, ki so enakopravni Slovenščini. O kakšni izgradnji kolesarske poti vsaj do Občin, to bo več kasno, kdaj, pa nihče od uradnih, in malo manj, ne ve. Za kakšno skupno sejo, tržaškega in Sežanskega občinskega sveta, ki ne bo samo protokolarna, bolj operativna, pa je znanstvena fantastika. Integracija med prijateljskimi Občinami poteka predvsem na ljubezenskem in delovnem področju, redna služba na Občinah, v Kraških vaseh ali v trstu pa so sanje skoraj vsakega brezposelnega Sežančana. Sežana, mesto ima odličen sprejem Italijanske rai s oddajnika na Frlugih, a ker digitalna standarda nista kompatiblilna, večina raje prisega na trojčke in četvorčke, ip! Mladi pa tako in tako ne vedo več, kaj je žični internet, in zemeljska tv. Pa še sežanskim knjižničarjem bi priporočil, če to niso že rešili, ključavnico v wc, zakaj pa ni treba razlagat! Da pa bo Sežana mesto postala, bo treba najprej malce delat na čistoči, javnem prevozu, in integraciji s občinami. Smo v 21 stoletju, meje ni več, so pa begunci. Slej kot prej bodo prisotni tudi v Sežani.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Sežana mesto postala”

  1. phoenix-slo pravi:

    Dokler imate aktivno kinodvorano ste definitivno mesto, ko bo NK Tabor spet v 1. SNL in KK MP Sežana v 1. košarkaški ligi, bo Sežana zopet velemesto :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !