Sibirski mraz

Ko smo takole že skoraj razmišljali o pomladi, glej ga zlomka, nas udari Sibirski mraz, s temperaturami tja do minus 17 stopinj. Kar pomeni, da se bo začetek vrtnarske sezone, setve in kar je teh reči, premaknil v začetek aprila. Zimske olimpijske iger v Pjongčangu, ki se počasi zaključujejo, nas kar se tiče naših olimpijcev, pri stopničkah, medaljah, niso ravno preveč navdušile, komaj dve kolajni, srebrna Jakova Faka, in bronasta Žana Koširja. Couberteno načelo: važno je sodelovati, ne pa zmagati, več kot drži.

Mi sleherniki se tiščimo okoli toplih radiatorjev in peči, prav prijetno
se zunaj v tem mrazu ni za sprehajat. Kaj kmalu bo olimpijsko evforijo zamenjala predvolilna bitka, za vaš glas vam damo najlepši nasmeh in najbolje obljube, po državno zborskih volitvah dober teden po začetku poletja pa spet po starem. O dosežkih vsake vlade razglabljajo politični analitiki, a niti Cerarjevi, zelo tehnični vladi skoraj nič ni uspelo, niti 2 tir, zdravstvena reforma, stanovanjski davek. A ta mandat je Cerar preživel s nekaj pretresi in zamenjavami ministrov, a nobena od koalicijskih stran se mu ni uprla. Obiski zunanjih ministrov se tri mesece pred volitvami kar vrstijo, je naključje, da sta si podajala kljuko dolgoletni zunanji minister Lavrov Rusije in Avstralska desna zunanja ministrica. Ki je pošteno povedala, da nam vrnitve mladih, ki odhajajo v Avstralijo za boljši zaslužek, ne more obljubiti. Pa kdo od mladih iz Avstralije bi se vrnil, če imajo tam stalno službo in najmanj 2000 Evrov mesečne plače? Boljši zaslužek, vsaj tega nam noben od predvolilnih kandidatov in kandidatk ne more obljubiti. Je pa Parkljič lepo napisal tisto komedijo, o političarki Ditki, ki je ženska kvota, in ima dobro ritko. Ni naključje, če se je nanjo spravila pravoverna kandidatka desnice, ona nam že ne bo delala propagande za pravico do splava in za enakospolne. Migrantske tematike, ker takrat ko je to komedijo pisal, Parkljič ni uspel vključiti v dobro politično komedijo. Na koncu se vse srečno razplete, Ditka je izvoljena, polom s podkupnino šoferja pravoverne kandidatke je pozabljen, nesreča njenega šoferja tudi, njen škandal, ko gre obiskat polomnjenega šoferja, v bolnico, prav tako. Saj ta tvoj Edelwais ni tak šit, mu navrže, šoferju, predno mu pade v objem. Pa naj kdo reče, da politika ne pogliha, najraje v naturalijah.

Da so volitve, tudi občinske, blizu nas razveseljujejo številna gradbišča, marskikašen pločnik in kanalizacija bo na račun novega župana, v mandatu starega se bo plačevalo račune za gradbena dela.
Kopati kanale in zaustavljati promet s semaforji v Sibirskem mrazu ni najbolj pametno, a poleti, ko se bodo po teh cestah valili avti s turisti, in bo peklenska vročina, je še slabše. Stečaji, polomi, slabi gospodarski rezultati, vse to bo kljub konjukturi, in če kdo reče, da bo po volitvah bolje, ta ni pri ta pravi. Konjuktura, se lepo sliši, a drvenje cen, to pa nas dobro udari po denarnici. Pri klasičnih trgovcih kmalu za 1 evro ne bo kaj kupiti, tudi tista obljuba najboljšega soseda, izpred nekaj let,
da bodo cene diskonte nekako ne zdrži. Ne pozabite, maja banke spet višaje provizije za dvige na bankomatih in plačila položnic na bančnih okencih. Vsak, ki je pameten, za provizijo položnice ne bo dal več kot pol evra, plačevati več je potratno! S prihranjenim si vsako leto družina lahko privošči kar nekaj večerij in izletov, se mi zdi.

Važno je, da ima Ditka dobro ritko

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !