Noriaki Kasai kapo dol

Branje življenjepisa Noriaka Kasaija ne sodi med literaturo, zagotovo pa nas kariera 45 letnega vrhunskega, dvakrat srebrnega Japonskega skakalca navduši. Še bolj njegovo prepevanje Planice v Ratečah. Današnjih njegovih 213 metrov na finalu svetovnega smučarskega pokala v Planici zagotovo odličen dosežek!

Manj navdušujoče so cene vstopnic za Planico, od 15 Evrov naprej. Jaz sem 2 dobil v nagradni igri, in jih poklonil. Še manj smo lahko navdušeni nad tradicionalnim pijančevanjem in reševalskim intervenacijam v Planici, a je pač tako, da alkohol prinaša smučarski zvezi, ki oddaja prostore za štante, in gostincem ogromne dobičke. Šef Kranjsko gorskega turizma je ponosno povedal, da jih je Planica stala 3 milijone evrov. Nič pa o internetnem mrku za vikend Pod Korenskega fisa. S takim proračunom bi lahko tic opremili s najhitrejšimi računalniki, namesto stare kripe, ki cel vikend ni zmogla niti povezave s gmailom. Je pa res, Planica je naša in je ne damo, še manj prodamo.

Junaki Planice letijo kot ptice, naši orli letos malo slabše, njihov glavni trener Janus tudi leti. Še vedno bo trener, a ne glavni.
Komunikacija s Robertom Kranjcem je bila slaba, svetovni rekorder v skokih nad 200 metrov je za las obdržal kariero, dobra uvrstitev v Planici ga je spet uvrstila med Slovensko skakalno elito.
Mi, sleherniki, ki elito lahko gledamo od spodaj, sem nam zde vrhovi nebeški.

Če smo si Slovenske orle zapomnili po pijanskih zdrsih prve zlatega smučarskaga skakalca v samostojni Sloveniji, je Slovenija norela ob zmagah Petra Prevca.
Že nekaj let je skakalni šport Slovenije v zatonu,
Zakaj tako, bi bilo najbolje vprašati Janusa in njegove trenerje, pa tudi Skakalno zvezo Slovenije. Ne moreš pa vrhunskega skakaca poslati domov za novo leto, Robert Kranjec si je rešil kariero s solo treningi s žensko reprezentanco. Dolina pod Puncami je zdaj sodobni nordijski center, še najbolj znana po vetrovniku, in zip line.
Na fasadi nekdanjega hotela ilirija, danes centra šolskih in obšolskih dejavnosti, je so še vedno panoji s zgodovinskim pregledom orlov Planiških, tudi Polde, ki je v povojnih letih s svojimi skoki navduševal množice. V planici in sosednjem Tamarju bo še dolgo v pomlad sneg, cesta bo ostala polna lukenj, tudi parkirnina je ostala za avte.
Za pešce, še vedno Planica ostaja zastonj.
Nenazadnje je planici prinesla svetovno slavo Družina Bitenc, upravitelji Hotela ilirija, in Družina Karadžorđevič, ki je tja rada zahajala, pa tudi graditelj prve skakalnice, inžiner Bloudek!

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !