Ko nas udari po žepu

Pomladanske podražitve zagotovo niso na račun tiste 2% letne inflacije, ker vse kar se draži, se za najmanj 5 % , pa naj bodo to premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, sok trgovske znamke ali kruh, ki ga jemo vsak dan. Človek bi še razumel vse to, a po drugi strani vsaj Vzajemna troši denar od premij, ne samo za lastno delovanje, tudi za sponzoriranje, kot je Pr hostar.

Da bi vsi, ki dražijo, sledili logiki etike in morale, to pa ne, že tako visoke dobičke si večajo s nekaj procentnimi podražitvami, posledica pa bodo spet tisoči brez dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. S tistim sokom trgovske znamke je pač tako, da zaviješ k konkurenci, in ga brez težav dobiš po nenižani ceni. Dražitve kruha so glede na smešno nizke cene moke, ki na debelo komaj presega 20 centov po kili, smešne, če lahko štruco brez težav dobimo za manj kot 1 Evro.

Če so Slovenske podražitve nujnih zadev nekako opravičljive, pa so visoke sezonske podražitve Hrvatov graje vredne. Počitnice na Hrvaškem bodo letos zaradi prevelikega povpraševanja najmanj še enkrat dražje kot podobne počitnice drugje! Je to pošteno? Glede na cene v diskontih so cene v Hrvaških gostilnah na obali oderuške, na srečo so vsaj cene v diskontih enake kot v Sloveniji. Imajo pa Hrvati smešno nizko turistično takso, vse ostalo pa zasoljeno. Vsi strategi, ki solijo in poprajo turistične strategije, vedo, da bo enkrat tudi na Hrvaškem počil prenapihnjen turistični balon. V sezoni zaslužiti za celo leto je strategija, ki na dolgi rok ne zdrži. Za vse nas, ki bomo praznike preživeli doma, so podražitve nepomembne, marsikaj se da skoraj zastonj pridelati na vrtu. In ne pozabite, računi za prvo majske počitnice ob plačilih s karticami pridejo kasneje, in dobro udarijo po žepih. Je pa res, da se bodo letos množicam na Hrvaškem lahko pridružili socialni podpiranci, ki bodo lahko povišice gosposko zapravljali.

Filozofija normalnih cen prihaja v marsikakšen Slovenski turistični kraj, in ni odveč, če povem, da se je v sezoni v centru Kranjske gore v Hitovi restavraciji moč najesti za manj kot 15 evrov. Za ta denar boste poleti v hrvaških picerijah komaj dobili najmanjšo in najmanj obloženo pizzo.
Oderuštvo se ne izplača in še manj poplača. Zato, dragi moji, razmislite, da letos zavijete na tisti teden dopusta kam drugam, kot na predrago in preobljudeno Hrvaško. Ene povprečne slovenske plače res nima na osebo smisla zapravit za teden dopusta, ki ne ponuja drugega kot kopanje v morju, nekaj glasne in poceni zabave, in drago izven penzionsko ponudbo.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !