Vse je res

Težave Slovencev s preteklostjo so znane, katero koli stran vprašamo, vedno dobimo iste odgovore. Nevtralnih, neobremenjenih, ki se tezam, takim in drugačnim, zarotam, obiskih nekdanjih udbašev lahko nasmejemo nas je premalo. Kot levičar Pahorjanskega tipa na pridige raznih Dežmanov in Grand ne dam veliko, sem pa proti pogromu najbolj znanega in deloma spornega desnega dokumentarista na rtvslo dr. Jožeta Možine.

Če ne bi preživel 10 mesecev v Vipavi, blizu boga, in spoznal široke odprtosti in neobremenjenosti s politiko tamkajšnjih domačinov, bi mogoče nasedal tem večnim naši in vaši. Pri Možini, Dežmanu, Grandi poveličevanje nob in komunizma je znanstvena fantastika, ker kot je znano, da je njihova stran nič drugega kot kolaboranti oziroma veleizdajalci države. Če so hoteli svobodno Slovenijo, in se boriti proti komunizmu, bi jim, če bi bili pametni, to lahko uspelo tudi brez stramotne kolaboracije s okupatorji, kateri so bili, vemo, in njihovimi pomagači.

Tudi nisem ravno preveč prepričan, da je bil bivši režim res gnil, kot ga prikazujejo omenjeni, gostje Možine pa nas nasmejejo, kakšne govorijo. Ene same dobre besede o partizanih in nob tam ni, teorije zarote se kar množe, najnovejša od Avstralskega Možinovega gosta so Ruski partizani. Podcenjevanje junaškega boja borcev za svobodo, nob, je na dnevnem redu. Če se omejim samo na partizanski napad na 5000 kvizlingov, v glavnem fašistov Savojske republike, s preostankom Nemških čet, ki so se na Občinah pri Trstu utrdili, bi če bi čakali domobrance Trst v začetku maja 1945 ne bi bil nikoli osvobojen.

Zločini so se dogajali na obeh straneh, povojna Jugoslavija, kjer je bila komunistična oblast, ni bila najboljša izbira. A ker domobranci niso zmagali, ljudstvo pa je bilo sito jarma bivše kraljevine, redkih veleposestnikov in tovarnarjev, so bili večinsko za rdeč sistem, ki se je kmalu spremenil v najbolj odprto in uspešno socialistično državo na svetu. Bivša Jugoslavija ni imela v 80 več nobene prihodnosti, v začetku 90 pa se ponovno ponovi med vojni scenarij, s to razliko, da so bile žrtve manjše, a takega genocida, kot je bil v Srebrenici med 2 vojno na Balkanu ni bilo v takem obsegu.

Problem omenjenih zgodovinarjev je ena resnica, vsega pa je kriva udba in bivši komunisti. A verjemite mi, kje so zdaj zaposleni bivši udbaši, raje ne bi, da se gre pa za udbovsko zaroto zoper Možino, v to ne verjamem. Zgodovina je taka kot je, poraženci in njihovi simatizerji je ne morejo napisal na novo. In če je bil Tito tak zločinec, kot ga prikazuje omenejna stran, zakaj je bil potem gost pri Angleški kraljici in najvišjih državnikih, ki so ga sprejeli s najvišjimi častmi.
Bivša Jugoslavija za časa Tita ena najbolj uspešnih socialističnih držav. Njeno usodo so zakockali nacionalistični politiki, ki se niso zedili kdo bo Titov naslednik, in republiški nacionalizmi, nadaljevanje državljanske vojne.

Na srečo ima Slovenija zdaj večje težave, a sem odločno proti temu,
da se Pričevalci ukinejo, saj imamo svobodo govora.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Vse je res”

  1. stricmarc pravi:

    Z osamosvojitvijo so v Sloveniji zavladle druge elite, ki so poleg osamosvjitve realizirale tudi revolucijo ( prehod iz ene v drugo družbeno politično ureditev z istočasno menjavo elit). Teo novo elito še vedno muči kompleks drugega moža, ko nov mož noće slišati nič dobrega o prvem in bog ne daj, da se o njem reče kaj pozitvnega.Očitno gre za prikrito impotenco. Zato je zapovedano šinfati Jugoslavijo in bivši režim. Tudi komunisti niso hoteli nič slišati o Kraljevini Jugoslaviji, razen da je gnila in izkoriščevalska. Deja vu! Z domobranstvom in slabšanjem podobe NOB pa ne bo kmalu konec. V ozadju gre za rehabilitacijo RKC na Slovenskem.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !