Zgodba o zvezkih ali zakaj je dobro imeti nič otrok

Zgodba o še eni Slovenski veliki družini, ki ima rekordnih 9 otrok, a nima za zvezke, je mogoče pomoči vredna, a ker imajo streho nad glavo, oče dela v Avstriji in otroške dodatke imajo, otroci zastonj kosila v šoli, bodo pač počakali kak mesec. Tudi stari zvezki imajo kak list nepopisan, ostalo pa si bodo od sošolcev in sošolk izposodili. Ker niso socialno ogroženi, je njihova zgodba prej večanje naklade tabloida, kot resno branje.

Takih, ki rabijo pomoč, tako in drugačno, je v naši Sloveniji vsaj pol prebivalstva, če ne več. Samo pričakovati, da se bo ubogajme dobilo, hkrati pa držalo načela, toliko otrok, kot jih bog da, nekako ne gre. Tabloidi redko pišejo o samohranilkah, s enim do tremi otroki, ki niti strehe nad glavo nimajo, pa jim skoraj nihče ne pomaga, še manj mamam samohranilkam da službo. Tabloidi nikoli ne namignejo, da bi tudi otroci kak evro lahko sami zaslužili, od prodaje papirja, do gozdnih sadežev, do križank in nagradnih iger v šolskih revijah, ki si jih lahko sposodijo od sošolcev in sošolk. Hrano se da doma pridelat, kruh doma speč, pa še nekaj kur za jajca okoli hiše ne škodi.

Protestansko načelo, imej toliko otrok, kot jih lahko imaš, pri katoličanih s velikimi družinami ne zaleže. Če imaš, lahko daš, če pa ne, ne moreš. Otrok ne morejo samo država in humanitarne plačevat, za otroke je treba tudi delat. Dela je pri nas in v sosednjih državah dovolj, tudi preko spleta, samo čakanje dela ne najde. Sploh ker je znesek za zvezke pri omenjeni družini razmerama majhen, in ker oče dela v Avstriji, bodo sodelavci in šefi s veseljem nekaj primaknili.

Denarja ni nikoli preveč, tudi če se ima nič otrok, živi s starši, je treba vsak Evro večkrat obrnit. Ta s zvezki vsako leto je po narodela, pač kak zvezek manj, in bo šlo. Da se pisat tudi na tablice, za papirne vrečke in podobno. Nobenemu od nas nič ni bilo poklonjeno, jaz sem 200 dni preživel v domu upokojencev, da sem odplačal dve varčevanji. Tudi mama iz omenjene družine bi takoj našla delo v enem od domov upokojencev, tudi v Avstriji. Je pa res, da s tako veliko družino je težko, da oba na šiht hodita.

Najprej štalca, pol pa kravca.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !