O svetovnem dnevu duševnega zdravja

Glej ga šmenta, pa smo pri temi, ki je za mnoge normalne tabu, saj mi nimamo nobenih težav, najbolj znana pa po številnih humanitarno socialnih društvih, kjer imajo številne uporabnike, radi pa povejo, da so to osebe s posebnimi potrebami. ( Osebe s psiho somatskimi motnjami rabimo predvsem razumevajoče okolje in nismo osebe s posebnimi potrebami )

Znan je primer mladeniča, ki je bil v takem centru v moji mali vasi, psihično se mu je zalomilo pri študiju, nekaj mesecev je bil tam, nato dobil službo, ki jo še zdaj ima. Kriza je šla, ta dnevni center ni škodil, a tudi veliko pomagal ne, ker reševati psiho somatske težave s neskončnimi pogovori, ročnimi deli in oblaki cigaretnega dima ni ravno uspeh. Skratka, v en koš se vrže osebe s psihičnimi in duševnimi težavami, skoraj nobenemu pa se ne da možnosti, da bi brez dnevnih centrov zaživeli samostojno, saj že v štartu dobe terapijo psiho aktivnih zdravil.

Motika, cepin, dereze, to so najboljša zdravila za omenjene, osebe s psihičnimi težavami ne rabimo nobenih zdravil, pa tudi pri duševnih težavah, če ni agresivnosti in podobnega, je bolje brez zdravil kot s njimi. Kaj je bolje viseti ure v dnevnem centru ali pomagati po svojih močeh bližnjim? Potem še ta svetovni dan, proslave, višek dejavnosti dnevnih centrov so likovne kolonije, pismeno se njihovi uporabniki težje izražajo, deloma tudi zato, Ker so na tabletah.

S vsem spoštovanjem do omenjenih društev,
Vendar je to birokratski aparat, ki predsvem zaposluje terapevte in podobne poklice, duševnih težav večinoma ne odpravi.
Mnogim se jih niti ne da
Noben dnevni center ne dela na tem, da bi uporabnike odvajal od kajenja in zmanjševal zdravila.
Rugljeve metode ne bi škodile, predsvem ustrezne zaposlitve, in to ne samo za najmanj plačana fizična dela.

Problem je, da se v teh dnevnih centrih znajdejo tudi avtisti, ki ga je nemogoče zdravit s tabletami, avtisti, sam imam blago obliko, zagotovo ne rabimo neskončnih pogovorov, raje vidimo, da kdo opazi talente, ki jih imamo.

Tukaj vsa pohvala Večerovemu karikaturistu Cirilu Horjaku, ki se ukvarja s avtisti,
In pomaga razvijat njihove talente.

Najbolj pomaga omenjenim domače okolje, nekaj razumevanja bližnjih, in gre.
Ali ni lepše vsak dan, ko si doma, na vrtu, kot v dnevnem centru?
Vsak, ki ima psihične in duševne težave, se mora dosledno izogibati cigaret in alkohola, ker omenjeno pomeni vegetiranje v dnevnem centru ali celo v socialno varstvenih zavodih.
Nekaj lastne volje, pomoči bližnjih, kak prijatelj in prijateljica, pa si rečeš, dan je spet bil prekratek

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “O svetovnem dnevu duševnega zdravja”

  1. fuga pravi:

    Ja, včasih je treba precej radikalno reševati težave. Ne gre drugače. Permisivnost ne deluje, že od samega začetka ne. Zato se posamezniki hitro zlomijo. Včasih, redkokdaj, so psihične težave zelo resen zdravstven problem, od anksioznih motenj naprej do resnih bipolarnih zadev, včasih pa gre tudi za taktičen umik, ki je tudi prej ko ne podzavestno sprožen. V vsakem primeru je to breme za okolje. Zato pa smo, socialno okolje namreč.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !