Odločen ne fašizmu

Današnji shod skrajnega fašističnega gibanja Casa Pound v Trstu, znova dokazuje, da je hudič vzel šalo, ko se gre za Italijansko zmago v 1 vojni. Realno so Italijani končali 1 vojno na strani poraženih sil, ker pa so sklenili tajno pogodbo o vojaškem sodelovanju s Antantnimi silami, so diplomatsko zmagali. Dobili so Primorsko, Istro in Dalmacijo, ta ozemlja so najprej v soglasju s zmagovalkami okupirali, nato enostransko priključili.

De facto je Priključitev Avstrogrskih ozemelj s strani inperjalistične in nacionalistične Italije, s vso ikonografijo, neupravičena zasedba neitalijanskih ozemelj. Tudi vse parole, od vitorije do svetega ne pomagajo kaj dosti, današnja Italija še vedno ne dojema, kaj je to fašizem in nacionalizem. Revanš za diplomatsko zvijačo enostranskega premirja, ki je veljalo samo za vojaško in gospodarsko zlomljeno Avstrogrsko, lahko je zmagati, če ti pomaga Anglija, Francija in Amerika, so Italijanske divizije doživele za časa 10 dnevnega napada na kraljevino Jugoslavijo strani nacistične Nemčije.
Udar obeh Makedonskih armad kraljeve Jugoslovanske vojske na Italijanske divizije v Albaniji je bil silovit in uspešen, Italijanki vojaki so kot vedno bežali.

Ne glede na današnje dogodke v Trstu, ki je vse prej kot Italijanski, je multi kulti mesto, kjer biva in živi na 10 različnih kultur in narodov. Taki shodi so nepotrebni, to bi Tržaški prefekt, mestni svet in večni župan Dipiaza že morali vedeti. Sami Tržačani so na take in drugačne shode navajeni, v Trstu so od škvadristov do Titinov pa do fašistov vsi kričali, samo vzdušje v tradicionalno zaprtem Trstu ni zaradi tega kaj boljše. Danes Tržačani ob vikendih in praznikih raje obiskujejo kraške vasi, bolj na Slovenski kot njihovi strani, in se po kmetijah in tržnicah poceni oskrbijo s domačo hrano in rujno kapljico!

Italija zagotovo ne bo pisala zgodovine na novo, življenje v Italiji ni nič slabše kot drugje po Evropi, v Italiji radi rečejo, bodi vse, samo komunist ne. Tiha simpatija s neo fašizmom in dučejevo ikonografijo je del Italijanke družbe, tudi v vili Justi kjer je bilo podpisano enostransko premirje, tam zaposleni zgodovinarji zgodovino napačno razlagajo. Če bi malo podrobneje prebrali Italijansko ustavo, bi bile stvari bolj jasne. Je pa italija za odtenek strpnejša do migrantov, ki so že osvojli Novo Gorico, od Madžarske in Avstrije. Tudi pričakovanje, da bi se drugače pisali učbeniki zgodovine, ne bodo uspešni. Za začetek kakšna ulica Vitorio Veneto, Diaz in Pavia v Italijanskih mestih manj, a bodimo pošteni, v Italijanskih mestih se dobro je, čez Italijansko kulinariko je ni, pa tudi obisk še tako zakotnega bara je lahko lepo dobižetje.

Obrat k Evropeizaciji tudi Tržačanom ne bi škodil, pa tudi še kakšna Slovenska, Hrvaška in Avstrijska ulica ne!

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj