Srečno novo leto

Novo leto je nov začetek, dragi moji, in čas, da začnemo uresničevati novo letne zaobljube. Te pa utegne odnesti prvi po novoletni sneg. Nobeno leto ni lahko, to ne bo nič lažje. Medtem ko mnogi zdravijo mačka in glavobol, in preštevajo evre, ki so jim od novo letnih in pred novo letnih zabav in nakupov ostali, se svet spopada s resnimi težavami. Niso to samo podnebne spremembe, in Greta Thumberg, ki je namesto v šoli raje na protestih.

Najnovejša kriza na Usa veleposlaništvu v Bagdadu, v varni zeleni coni, ko so se pro iranski protestniki brez težav prebili do obzidja kompleksa veleposlaništva, in so odpovedale iraške varnostne sile, da mislit. Protesnike je s solzivcem razgnala šele zvezna iraška policija, Američani so dobili okrepitve, Trump je napotil v irak novih 750 vojakov, ki bodo okrepili tam nastanjenih 5000 vojakov

Geopolitično je svet tam, kjer se je končala hladna vojna, in odnosi med velesilama in zavezniki niso nič kaj topli. Prej hladni. Mi sleherniki se ukvarjamo s bolj prizemljenimi težavami, in nas nič ne skrbi, da bo ta naš svet šel kmalu k vragu, če se takoj ne ukrepa. Politiki, kapital, in centri odločanja, ti še vedno delajo samo za lasten žep, in jih nič ne zanima, da je na svetu več kot 3 milijarde revežev. Samo 1 % svetovnega prebivalstva si lahko privošči razkošno življenje, vsi ostali smo iz meseca v mesec. Če pogledamo vrste za sedmico, ki ni niti 2 milijona evrov, to je približno toliko, kolikor ta najbogatejši del prebivalstva zapravi v nekaj tednih, smo res v riti.

Penzije in davki so gvišni, papež Frančišek ne mara objemov, in celibat in nasprotovanje kontracepciji ostajata mantra rkc. Mladih duhovnikov slovenska rkc skoraj nima več, pa še tistih nekaj, ki jih je posvečenih, hitro pristane v objemu ljubljene faranke. Pol slovenskih župnij je brez župnikov, ostale pa imajo ostarele. In to lahko precej skrbi. Imamo pa kar visoko standard, in po novoletni bonbončki vlade so všečni hudič pa bo, ko se bo gospodarstvo začelo ohlajat. Živino kar dobro, če smo pretežno doma, nekako zvozimo. Imamo vsega, samo ljubezni in objemov nam manjka. Nataliteta se nam manjša, in število samskih narašča. Zdaj ko je še novo letna evforija, zgleda krasno, a ko bodo prišle položnice in plačila kreditnih kartic, takrat bo vrag odnesel šalo.

Januar bo zlasti za upokojence dolg mesec, zato počasi, edino kar nam lahko finančno pomaga, je loto!

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Srečno novo leto”

  1. Stric Marč pravi:

    Dober prispevek.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !