Literarni natečaj

Presenetilo me je e vabilo za literarni natečaj, tema: O sosedih?
Kaj naj pišem o sosedih, s enim nimamo stikov, s ostalimi pa spregovorimo 10 stavkov na leto, in jih ne vidimo tedne. Klasična zgodba odtujenosti, še dobro da imam starše, sestri in sorodnike, še posebej rad po telefonu enkrat na teden poklepetam s teto.

Sem pa v nekaj minutah napisal, kot vsako leto, pesem za pesniški turnir, se že v naprej veselim, da me ne bodo izbrali za finale. Sem slab pesnik, Danes ko to pišem je pustna sobota, vaška mladina, ki se jo bolj redko vidi, se je zbrala skupaj in pustno gasilsko pregledovala hiše, in vsakemu, ki je stisnil kak evro, dala potrdilo. Kar se pa Ema tiče, ni da ni. Kuhna bo spet, to nič novega, sta pa vsaj lani zmagala pevka in pevec, brez podpore diskografske industrije in medijev. Zala in Gašper.

Da sta drugačna, je jasno, imata iste težave kot Greta Thunberg, a že to, da sta premagala favorizirano ekstradnico, je velika zmaga. In še dobro, da sta zmagala na Emi lani, vsaj od petja in nastopov lahko živita. Drugačnih se pri nas ne zaposluje, še največ lahko pomagajo starši in super sposobnosti, osebe s Auspergerjevim sindromom so zmagovalci kvizov, dobitniki brezplačnih nagradnih iger in odlični reševalci spletnih anket. Imata kar nekaj težav s sporazumevanjem, govorom, a se kot Greta požvižgata na vse teorije o Avtizmu. Avtizem ni bolezen, je ena od izjav Grete. Zdaj preseneča njena sestra, enako avtistka s Auspergerjevim sindomom, ki bo jeseni nastopila v musikalu Piaf skupaj s njeno mamo, priznano operno pevko.

O tem Avtizmu se zdaj veliko govori, centri, svetovanje, pa kaj ima avtist s blago obliko do tega? Vsi Auspergerji smo sposobni samostojnega življenja, za razliko od navadnih ljudi vemo na pamet vse osebne in pin številke, telefonske, registrske tablice, letnice in podobno. Na svojih področjih zagotovo nadpovprečni, uspešni, slabše je s socialno vključenostjo, na splošno družabni, za razliko od normalnih se ne pretvarjamo, ne lažemo, smo delovni, iskreni in pošteni. Gre pa s Auspergerjevim sindrom vse bolj počasi, če ni podpore, spodbude, vse hitro pade. Rinjenje v povprečnost, to ni za avtiste, je pa zanimivo, avtisti redko zmagamo na literarnih in pesniških natečajih.

Kako je s ostarelimi avtisti? Po domovih je zlasti za Auspergerje za njih težka, saj imajo tudi v poznih letih še vedno super sposobnosti, ki pa jih v domu upokojencev, kjer je rutina in povprečnost, težko izrazijo.

Je še ena velika prednost avtizma:

Smo zdravi, in v glavnem brez tablet. In tudi super dosežki se zgode.
In naj vas ne preseneti, da gre Greta šele avgusta v šolo. Njena šola in poklic je okoljski aktivizem, če ne bi šla v to, bi težko dobila normalno službo. Zato je priložnost v drugačnosti, in družba, ki podpira super sposobne, bogati svoj intelektualni potencial. Zaposliti avtista pomeni za delodajalca veliko priložnost družbene odgovornosti, žal pa ne velik dobiček.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Literarni natečaj”

  1. stricmarc pravi:

    Kaj je sploh zaželjeno? Če je povprečje merilo normalnosti,komu so potem namenjeni centri odličnosti, gospodarske gazele, zlati maturanti. Sam sem doživljal različne izraze za opis mojega stanja: kako miren otrok, premalo družben, malo čuden, malo drugačen, posebnež… Besede avtist takrat v mojem socialnem omrežju nismo poznali.
    Ker je danes inn, samo da si prpoznaven, tudi avtist ni več slabšalno, saj so jih nekateri mediji predstavili kot genije ali pa vsaj za okljske aktiviste.
    Očitno Lordwales najin čas šele prihaja. Vsaj za mene bo tako kot v ljudski pesmi Kasno kraljevič Marko na Kosovo stiže…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !