Infoepidemija

Psiholog Iztok Spetič poudarja težavo infoeopidemije, ki so jo ustvarili mediji s neprestanim poročanjem in opozarjanjem o Corona virusu. Seveda so možnosti okužb velike, lahko dobimo tudi težjo obliko, Da se bomo okužili s obiskom vaške pošte, bifeja, trgovine in pumpe, ta je malo verjetna, sploh če živimo v občini, ki ima 3500 prebivalcev, površino pa kar 103 kvadratne kilometre.

V resnici je ta psihoza in panika okoli Corona virusa že nevarna za zdravje, saj se nam s večanjem stresa zaradi tega zmanjšuje imunski sistem. Ta je edini, ki nas lahko ubrani tega virusa. Epidemija, pandemija, vrag je odnesel šalo, na udaru so zlasti starejši. Mi mlajši, to lažje prenašamo, pa tudi v hiše se ne zapiramo. Starejši zaskrbljeni, se lahko na vaški pumpi okužiš?

Danes je 17 dan, kar sem doma, običajno življenje, ko si šel enkrat ali dvakrat na teden v Novo gorico, na klepet ob kava matu s kameradi, po nakupih, na loterijo vplačat loto in kupit kakšno srečko, na kosilo v nakupovalni center, občasno pa še v sosednjo Gorico je preteklost. To zna trajat mesece, vsi pozivi oblasti, ohranimo trezno pamet in bodimo mirni, zvodenijo vedno, ko se število okuženih poveča. Lahko si cool, saj imamo spletne trgovine, pa te prijazna gospodična pokliče, vaše jagode bodo ravno pravšnje 23 marca. Naročil sem jih prejšnji teden. V klasični trgovini jih lahko kupiš takoj, ni nobenih telefonad, in tekanja na vaški trg, kjer te čaka kombi na avtobusni. Gor v vas zaradi kalone pač ne more. Je prevelik, tem dostavljavcem se vedno mudi.

Ostanite zdravi, ko se pogledam v ogledalo, sem kljub še vedno zimi prijetno zagorel, imam rdečkast obraz, počutim s odlično, spim dobro, in apetit imam ogromen. Se lahko okužim? Gripo sem prebolel na nogah podnevi, ponoči sem normalno spal. Vzel sem samo 2 aspirina. Odkar sem doma, sem po vaški sprehajalni poti prehodil več kot 50 km. Srečal 3 turiste in enega tekača. V več kot 2 tednih. Ptiči prijetno koncentrirajo, enega poštarja zaradi varstva otrok spet ne bo 2 tedna, kolikor bodo šole zaprte. Tista malina, ki sem jo kupil v spletni trgovini, raste turbo. Domov sem jo prinesel v ogromni škatli.

Turbo je tudi naša parlament politika. Konvertiti in prefarbanci veselo vlečejo poslanske plače, Se kaj dosti ne zadržujejo doma, saj so v parlamentu, kjer imajo vse, s stalnim razkuževanjem in razkužili na vsakem koraku povsem na varnem. V nobeni od vaških socialnih točk še vedno ni na voljo niti enega samega razkužila, samo en napis, držite se en meter in pol narazen.

Za to godljo vsaj tokrat nismo krivi Slovenci, krivi so Kitajci!

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !