Ostanimo mirni

V tej situaciji, v kateri smo, Corona, potres v Zagrebu in obubožanje 10000, predvsem samozaposlenih, je najbolj nadležna neodzivnost. Vsi se ogibamo stikov, samo v družini so še, nikamor ne gremo, razen na sprehod, na vrt in mogoče še v trgovino. Mapa prejeto spominja na nič pošte, kdo pa nam je kriv, če ne visimo na družbenih omrežjih?

Za stres ni treba veliko, že najmanjše psihične težave to povečajo, sam pa kot blagi avtist s okm te razmere dobro prenašam, in sem psihično zelo stabilen. Vse besede vlade, inštitucij, pomoč ta, dodatek, prostovoljci in tako naprej, še na najboljšem smo upokojenci.
Ker penzija je zagotovljena, 100 % odpis prispevkov za sp pa nikakor ne. Država mora tudi v času epidemije delovati, in kaj potem če je Vlado Kreslin vrhunski kantavtor in folk pevec in kitarist, o kakšni državni penziji lahko samo sanja. Lahko bi bil gost na nacionalki, magari po skaypu, kot Pižama, in bil za to plačam. A tam so sodelavci tisti, ki so všečni, Kreslin pač ni za nacionalko, je pa za številne koncerte, tudi v Cankarjevem domu. Ena sam kozmetičarka si je upala pred parlament protestirat za odpis prispevkov, zgodilo se je točno nič

Tudi ta o kriznem dodatku upokojencem je dobra, saj smo komaj dobili povišico, večina je s tem zadovoljna. Zdaj pa tako in tako penzij ne moremo porabit, ker gremo malo ali nič po trgovinah, v mesto, na vikend in na dopust pa še manj. Zaloge hrane po domovih presegajo en mesec porabe. Ostati doma pomeni živeti skromno, zlasti v skupnih gospodinjstvih se stroški manjšajo.

Stikov nobenih, nič več pošiljk po povzetju, pa draga vlada veste, kaj pomeni to za gopodarstvo? Zaščita zaradi Corone mora bit, a raznašalec, ki ima rokavice, lahko brez težav vzame gotovino za pošiljko, tisti podpis pa lahko opravi tudi sam. Tako čakamo na naročene pošiljke, vrt pa prazen. Pa kar naprej poslušamo o samooskrbi, da je treba več hrane v Sloveniji pridelat? Pa kako jo boš, če ni naročenih sadik? Corona bo trajala še mesece, v državi, ki nima niti enega javnega prevoza, bo težko živeti.

Samo nujne storitve, kmalu gibanje samo v okviru občine, nobenih javnih druženj. To je nujno, če se hočemo rešiti Corone, toda kakšna izjema bo nujna. Pošte so spremenile urnik, in na vasi povečale odpiralni čas za celo uro. Večina proizvodnje še vedno dela, prav tako trgovine, bencinske črpalke. Pri zaščiti in maskah se izboljšuje, ne izboljšuje pa se pri epidemiji. Cepiva še nekaj časa ne bo, zato bi vlada morala dovoliti kombi prodajo hrane, sadik in tudi tehničnega materiala. Prevarantov, ki izkoriščajo Corono, je kar nekaj, ne nasedajmo jim.

Najboljša obramba proti Coroni je zdrav življenjski slog, zdravo življenje, gibanje, rekreacija, delo na vrtu, sprehodi in pohodi. Tudi ob vetrovnem vremenu je treba ven. Pa nič alkohola, cigaret, kave. Za psihično zdravje je vredno na maile odgovarjat. Ker odmevna tišina ne reši nič. Mediji pa, tudi mali ljudje obstajamo. Ne zanima nas, kakšne plače imajo politiki, pričakujemo pa, da mediji, če že premorejo e pošto, na kakšen mail tudi odgovorijo ali vsaj potrdijo objavo. Nenazadnje državljanski novinarji in novinarke zagotavljamo pomemben delež medijskih vsebin, večinoma brezplačno.

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Ostanimo mirni”

  1. Stric Marč pravi:

    Vsaka stvar je za nekaj dobra. Naenkrat je dovolj časa za družinsko življenje in zakoni bodo na resni preizkušnji, Krize ne moremo več reševati z ljubicami, z šopingi in kariero. Prometnih konic praktično ni. V domovih za oskrbovance se bodo spet našle postelje, če bomo šli po italijanski poti. V zdravstvu smo ukinili nenujne primere in praktično ni več čakalnih vrst. Pa kar je še najhujše. Tudi umrljivost statistično ni narasla. O pozitivnih učinkih na podnebne razmere, ko se je atmosfera očistila prašnih delcev ppm 10-20 in so se zmanjšače emisije toplogrednih plinov, pišejo časopisi. Nenadno ohladitev še ne prištevam k tem učinkom, čeprav tvorci teorij zarot ravno na takšen način dokazujejo svoj prav.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !