30 let pozneje

Demokracija je čudna reč, ko je premalo, je diktatura, totalitarizem, glej ga zlomka, ravno v tej diktaturi smo imeli popolnoma brezplačno zdravstvo in šolstvo, še več, da smo šli k dohtarju nismo rabili drugega kot zdravstveno izkaznico. Nobenih dodatnih zavarovanj, celo brezposelni so dobili žig občine v izkaznico, brez plačila.

Zdaj ko je demoracija na polno, je uradno še vedno brezplačno zdravstvo in šolstvo, s številnimi doplačili. Kdor je brezposelen, mora če hoče ali noče, plačati 25 evrov obveznega zavarovanja. Če ima socialno podporo mu ni treba. A mora iskati delo, v socializmu pa ga je poiskala država. S 100 evri, kolikor je bila povprečna plača v Jugi, se je bolje živelo, kot zdaj s povprečno plačo ali penzijo.
Ker je bilo vse ceneje, zdravstvo in šolstvo popolnoma zastonj.

Kdor zdaj misli da živimo v raju, je v zmoti. Vse je podrejeno kapitalu, kupovanju, vse je najprodaj, vse je tržno, kdor pa ne zmore več, mu ostane socialna ali invalidska penzija. Družinsko življenje je bilo v socializmu bogato sosedi so si med sabo pomagali, danes se gledamo čez plot. In še tisti redki, ki gredo sosedom pomagat, lahko dobijo kazen zaradi dela na črno. Revnejši so revnejši, kot so bili v socializmu, ki skoraj ni poznal paketov pomoči in socialnih podpor. Šiht je bil 8 ur, zdravstvo na visokem nivoju, in v domovih v glavnem vitalni upokojenci, ki jim ni bilo težava obdelati domskega vrta in razna dela v domu. Zdaj se odhaja zlomljen in s berglo v penzijo.

Zdaj pa naj bi prostovoljci nadomeščali kader po domovih, premalo plačan, iztrošen. Za delavca skoraj ni poskrbljeno, vse poteka po formuli ožami in izvrzi, mlade družine nimajo kam, kot k staršem. Apatije, brezvoljnosti, nekemičnih odvisnosti v Jugi skoraj ni bilo, državno zaposlovanje visoko, a je kljub vsemu ta gnila država preživela čudovitih 46 let. Vprašanje, če jih bo samostojna Slovenija toliko, ali bo šla v konfederacijo s Hrvaško in Srbijo.
Mantra osamosvojiteljev je, kakšni so dolgovi bivše Juge, orožarske rabote, korupcija in nepotizem jih ne motijo. Kot bivša Juga je zadolžena tudi Slovenija, samo mehanizmi vračanja so različni. In vsa ta mehanika pomeni, da smo v velikem primežu multinacionalk.

V socializmu je imela vsaka družina svoj vrt, pa še nekaj kur in ostalih živali za meso in jajca poleg. Čakalnih vrst pri specialistih ni bilo, Jugoslovanski pasoš je omogočal potovanja v večino držav brez vizuma. Gibanje neuvrščenih se je vsaj malo uprlo vplivu velesil.
V Jugi se je delo obrestovalo, zdaj pa se dela v glavnem za položnice

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !