Pomembno da se nas sliši

In ne presliši, ker zdaj v časih Corone so slabi časi za pisce pisem bralcev. Objav skoraj ni, ker so nenehno na sporedu komunikeji in javni pozivi enih in istih. Med tovrstnimi pisci nedvomno prednjači Biserka Marolt, ambasadorka humane in strokovne dolgotrajne oskrbe starejših.
Vse kar napiše, več kot drži, se prej osla nauči abecede, kot našo oblast sprememb pri oskrbi starejših.

Domovi upokojencev že dolgo niso več primerni za paliativo in nepokretne, povsem nepripravljeni so bili na epidemijo Corone, omenjeni pa niso za domove, so za negovalne bolnice. A kot vemo, se pri nas spreminja v glavnem vreme, odmevna tišina pa je odgovor. Če pa gremo na splošno, problem večine Slovencev in Slovenk je odzivnost.

Že bonton uči, da je treba vsaj na e maile odgovarjat, a pri medijih je pač tako, da so odgovori redki. Kaj pa osamljene deklice in dedi? Če se samo čaka, da princeska in princ prileti iz neba, se bo še dolgo čakalo.

Če je težko odgovarja na ne vem kateri mail ali sms, potem še bog ne more pomagat. Pri romantičnih zadevah velja načelo, če daš, moraš tudi dobit, če so iskrice prave. Če ne, ne pomaga prav nič. Kljub Coroni se dogaja, če ste razočarani nad lotom, lahko poskusite s nagradnimi igrami na spletu. Te ne stanejo prav nič lahko pa dobite.

Počasi bo spet treba normalizirat življenje, ker epidemija upada, spet začet hodit na pošto, v trgovine, na bencinske črpalke. Še tja do junija samo s masko. A saj veste, če premakneš, se premakne, če delaš imaš, če igraš, dobiš. Motivacija je pomembna, kot v partnerstvu sex, če nimaš cilja, težko kam prideš. Zdaj, ko uro in več zalivamo na dan, ko je huda suša, vsaj upokojenci ne poznamo finančne suše. Ostali pa, jeba je, posebno za sp. Važno je početi, kar nam paše, včasih pa tudi, kar nam ne. Lenoba nas ne bo rešila, prevelika pridnost pa prav tako ne. Vsega mora biti ravno prav, tudi bloganja, blogi so zakon!

In ne pozabite ta teden vplačat lota, sedmica je visoka, ostali dobitki tudi, če igraš, dobiš. Kakšen dodatem šold ne škodi, tako vsaj ne boste imeli izgovora, da boste na zmenku škrtarili. Sorodne duše so, samo poiskati jih je treba. Zdaj ko smo doma, je za te zadeve težko, a ko bomo šli na vikend, se lahko kaj odpre. In ne pozabite, v Sloveniji je kar nekaj politično družbenih portalov, kjer ste lahko mnenjski kolumnist. Ker kar se dobro pove, se lažje sliši. In kar je res, v domovih po starem ne bo šlo več. Kako in kaj, dobro vemo, mižerija je bila nazadnje v naših krajih v 50 letih. Vsi zaslužimo dostojanstvo in človeški odnos, tako mi doma, kot domski. To da se streže po domovih plesnivo sadje in špara pri oskrbi, to ugleda domov ne bo povečalo

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Pomembno da se nas sliši”

  1. stricmarc pravi:

    Da so problem starostniki, nas politika že dolgo šopa; da pokojninska blagajna ni dolgoročno vzdržna, da starostniki najedajo zdravstveno blagajno, da en delavec živi enega starostnika, da prostega mesta v domovih ni in da so za povprečnega upokojenca predragi. Sedaj se pa v času, ko nam koronavirus v domu oskrbovancev kvari uspehe statistike, svetohlinsko sprenevedamo. Zakona o dolgotrajni oskrbi ni sprejela niti najbolj operativna vlada, ki je baje 100 krat boljša od prejšne. V bistvu gre za poskus privatizacije posla s starostniki in je zato težko najti kompromis. Tudi v ptujski bolnišnici, ki je odklonila oskrbovance iz Ljutomera, nihče ne pove resnice. Ne gre za nehumanost ali za kadre SD, pač pa že nakajletni poskus, da bi bolnišnico spremenili v negovalno. Še posebno za zdravnike specialiste je to hud udarec. Zdravnik za starostnike in paliativne oskrbe v strokovnih krogih šteje še manj, kot družinski zdravnik po novem in po starem zdravnik splošne prakse.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !