Raje dejanja kot parole

Parole so postale del našega sveta, tudi Corona sveta. Vzemimo parolo s spletnega Večera: Denarja za obrambo proti toči še vedno ni. Ta da ni denarja, je že tako zlizana, da je kar spolzko. Če bi se pri izgradnji optičnih omrežij po Sloveniji šlo na take parole, optike še zdaj ne bi bilo. Ni potreba preveč predstavljati Gorana Živca, tudi kandidata za župana občine Komen, podjetnika, ki je oče Srbske in Primorske optike.

Brez težav mu je uspelo pridobiti evropska sredstva za izgradnjo optičnih omrežij po Primorskih občinah, denar so prispevale tudi občine, država pa, tako kot vedno. Bi pa rabili Gorana tudi na drugem kraju, kot rečemo svetu za mejo, ki naj je ne bi bilo več. Ker tam gradi optiko politika, je še leta ne bi bilo. Nekaj kar je samoumevno, ni ne v občini Repentabor, ne Devin Nabrežina, ne Sovodnje itd

Kjer ni Gorana ni, tam je na žico, kot v občini Kranjska gora, če smo natančni, na elektriko. Pa kljub temu povleče tja do 7 ali 8 mb/s kar je več kot dovolj za hd video. Zanimivo, podjetja na drugem kraju pa optiko imajo. Ker v glavnem sama financirajo omrežje do central, ki optiko imajo. Dobro, boste rekli saj gre tudi na žico, bolj bi drugi kraj rabil spodobni javni in taksi prevoz na našo stran.

Zdaj ko cene mini električnih kombijev padajo, res ni problem občini kupiti tako vozilo, in s njim prevažati upokojence, dijake in študente, zaposlene, in turiste sem in tja. Za plačilo. Če se bo čakalo na tisto komisijo, ki se sestane vsake ene kvarte, spet ne bo nič. S pomočjo aplikacij za pametne telefone bi bil to lahko tudi taksi na klic, in tako ne Fernetiči ne Občine ne bi bili tako daleč, raje prav blizu.

Prav tako bi lahko župana občine Repentabor in Sežana lahko zavihala rokave, in začela s pomočjo režijskih delavcev čistiti območje nekdanjega bloka na Fernetičih, zaščititi odprte jaške in urediti čez bivši blok varno pešpot za pešce. Tako kot je zdaj na Fernetičih, ki ne premorejo niti javnega wc, je Eu sramota. Avtobuse Apt do Ferneričev naj se podaljša do Sežane in nazaj.

Kar se tiče gostincev na drugem kraju, rabijo skupen spletni portal za naročanje hrane, ker s gosti, ki bodo, ko bodo smeli odpreti, ne bodo preživeli. Vsaj za prvi km za mejo se mora meja takoj odpreti za vse. Tako bi vsaj trgovine in gostinci takoj za mejo vsaj za silo preživeli. Druga faza ukrepov v Italiji še vedno ne dovoli prostega pretoka ljudi, idej in kapitala, ki so bile proglašene s temeljno listino Evropske unije in Šengenskim sporazumom.

Ne pozabimo, dan Evrope, 9 maj je tukaj, v spomin na zmago Anglo Američanov, Francozov in Rusov nad nacizmom in fažizmom, na osvoboditev Evrope. Zdaj pa, imamo ograjeno Evropo in slabše razmere kot med 2 vojno. Če se meja v kratkem ne odpre, bo nekaj 100000 delavnih mest šlo v ramingo.

Zato pamet v glavo, zlasti politiki, odprite mejo za vse, ker je v Sloveniji in Furlaniji zdaj nizka okuženost s Corono, in jo vsaj do jeseni pustite odprto. Ker špeža za nas na drugem kraju mora ostat, že zaradi dobre italijanske mortadele, kave in ovčjega sira. Proč s to ograjo na trgu Evropa, ki je Eu sramota, Gorica je eno mesto in ne rabi ne delitev, ne dveh imen več. Ker je samo in zgolj Gorica.

Upam da bodo te besede prišle do pravih poslušalcev, pa tudi do izvedbe dejanj!

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !