Dol in gor s vlado

Vsaka vlada, ki vlada, ima privržence in nasprotnike, vmes je ljudstvo, ki je prisiljeno delat za manj kot 5 evrov neto na uro. Pa naj bo to državna tv, znan lokal še bolj znane profesorice, vsa ostala podjetja. Potem še te o svobodi, omejevanju le te, in tako naprej.
Pa še o depešah, medijski vojni, prestopnikih in o tem, da samo hranilke ne ločijo med črnilnim in laserskim tiskalnikom.

Vlada ni kriva, da je mogla samohranilka za internet operaterju plačati celo socialno podporo, to je 400 evrov, namesto da bi šla po wi fi oddajnik k diskontnemu trgovcu, stalo bi približno 30 evrov mesečno. Hčerka bi lahko celo šolsko leto in še čez tiskala s laserskim tiskalnikom za 70 evrov, ki ima priložen toner za 700 izpisov.

Zdrava pamet je tisto kar rabimo, ne glede na desno ali levo vlado, če pa greste ob petkih kolesarsko protestirat, verjetno ne bo ne skuhane večerje ne pospravljenega stanovanja. Nevarno postane, ko protestniki s vzkliki lopovi prevzamejo vlogo sodišča, nobena vlada, ki ji sodišče in tožilci česa ne dokažejo, ni nič kriva. Za zaščitne maske so lobirale vse politične stranke in voditelji le teh, da so njihovi prijatelji prave barve dobili posel. Zaščitno opremo bi država lahko naročila direktno, in vseh teh rabot in provizij ne bi bilo.

Samo politiki novih obrazov, predvsem ker ne morejo kaj dosti lobirat, so pošteni. Svoji svojim, bi bil lahko slogan vsake politične stranke. Kaviar socialisti pa so posebna vrsta politike, njim ne bi škodilo nekaj prizemljenosti, in nekaj tednov proizvodnega dela. Pa kako moraš postati poslanec, s nič delovne dobe? To kar razlaga in predlaga Mesec, je bolj tuljenje v luno kot kaj konkretnega. Vse kar mu je kot nad koalicija uspelo, je dvig minimalne plače na 700 evrov. A kaj to pomaga, če se pa zaposluje preko študentskega dela in pogodb za manj kot 5 evrov na uro?

In če še o profesorjih in profesoricah znane družboslovne fakultete, študentom ideološko o socializmu, oni pa na veliko kapitalizem, od projektov, za katere jim študentje skoraj zastonj delajo, do lokalov, kjer se študente mizerno plačuje. Se lahko javni uslužbenci ukvarjajo s podjetništvom, plačuje pa slabše, kot Ameriški kapitalisti? Celo cvrtje krompirčka in čiščenje v znanih restavracijah je bolje plačano, pa še hitro osebje napreduje, po položajni in plačilni lestvici.

Zdi se nam, da v naši družbi niso rešena ne etična ne socialna vprašanja, eni na veliko služijo, drugi so v mizeriji, tretji ne ločijo, da imajo možnost izbire, kjer za manj dobe enako, brez dolgov. In ko greste protestirat, ne pozabite, vašega dela doma ne bo v tem času opravil nihče

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Dol in gor s vlado”

  1. fuga pravi:

    Če gremo od etičnih vprašanj navzgor ali navzdol, nimamo povsem rešeno v nobeni panogi, sploh ne, ko gre za državne službe, kjer vlada enak kaos kakor v najvišji državni ustanovi. Ko sem še delal v šolstvu, je bila ura pouka plačana s sedmimi evri, s tem da je ta moj dohodek stal šolo dobrih 14 eurov. Podobno je najbrž v zdravstvu, kjer za vsak postopek prinesem vsaj dve napotnici. V tem kaosu bomo težko dobili vlado, ki bo obvladala vse entitete družbenega in gospodarskega življenja in najbrž kapitalu, ki niti drži v ozadju, ni do tega. Šlo je za podcenjevanje poklicnega dela na vseh nivojih, v šolstvu, zdravstvu, kulturi, kjer se je dalo, da le ni bilo treba plačati. In spet, če govorim o šolstvu se je vreča denarja za plače in nagrade odpirala po nekem ključu, ki ni bil, še malo ne, pravičen do večine, posamezniki pa so se dobro oskrbeli s tem, da na veliko napajajo svoj privatniški ceh. Ja, tudi v šolstvu je tako.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !